Μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις προωθεί η αυστραλιανή κυβέρνηση για να μειώσει τα ελλείμματα της.
Μάλιστα αρχικά υπήρχε η σκέψη ακόμα και η οικογενειακή στέγη να υπολογίζεται στα περιουσιακά στοιχεία.
Μετά από εξέταση διάφορων σεναρίων, και τις αναμενόμενες αντιδράσεις, η πλέον πιθανή πρόβλεψη είναι ότι η οικογενειακή στέγη δεν θα υπολογίζεται στα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων σύνταξης, η κυβέρνηση δε θα φροντίσει να μην ελαττώσει τον αριθμό εκείνων που ήδη λαμβάνουν την ολική σύνταξη.
Στο στόχαστρο, πιθανολογείται ότι θα βρεθούν οι εύποροι επενδυτές οι οποίοι λαμβάνουν, αυτή τη χρονική στιγμή μειωμένη σύνταξη.
Οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις των μεταρρυθμίσεων, δηλώνουν ότι συνεχώς κερδίζει οπαδούς η άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές αναφορικά με τον κανονισμό που επιτρέπει άτομα με ρευστή περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου και ακίνητα πέραν της οικογενειακής στέγης να δικαιούνται μειωμένη σύνταξη.
Ακόμη στη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων προτίθεται να προβεί η αυστραλιανή κυβέρνηση, επιδιώκοντας έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Σκοπός του σχεδίου που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Τζο Χόκι, είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση χρεοκοπίας του αυστραλιανού τραπεζικού συστήματος, ενδεχόμενο το οποίο η Ένωση Αυστραλιανών Τραπεζών απορρίπτει ως εξαιρετικά απίθανο, καθώς δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο από τη δεκαετία του 1890.
Αντιθέτως, οι τράπεζες προειδοποιούν ότι εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια να μετακυλήσουν τη χρέωση, αν τελικά συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Μαΐου, στους καταθέτες, μειώνοντας έτσι το ύψος των τόκων κι επιβαρύνοντας σημαντικά τους συνταξιούχους και όσους έχουν λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
Από το περιβάλλον του Υπουργείου Οικονομικών, αυτό εκλαμβάνεται ως απειλή και διαμηνύεται ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν το κόστος μιας τέτοιας χρέωσης, χωρίς να την μετακυλήσουν στους καταθέτες.
Από την πλευρά του, το Εργατικό Κόμμα, κατηγορεί την κυβέρνηση για αθέτηση μίας ακόμη προεκλογικής υπόσχεσης.
Πηγή