Τα «φλέγοντα» θέματα της Ουκρανίας αλλά και της Μέσης Ανατολής τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ της αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά, και του βοηθού Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Μακ Χιου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, η κ. Γεννηματά δήλωσε: «Η άνοδος των εξτρεμιστών ισλαμιστών, η συνολική κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και η αδυναμία συγκρότησης βιώσιμης κυβέρνησης στη Λιβύη δημιουργούν εστίες πολέμου και ανθρωπιστικών κρίσεων. Η συνεχιζόμενη κρίσιμη κατάσταση στην Παλαιστίνη επιτείνει το πρόβλημα».
Ακόμα, τόνισε: «σε όλα αυτά έχει προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα της Ουκρανίας. Αποτελεί μονόδρομο η εξεύρεση λύσης για την ειρήνη στην περιοχή. Σε αυτό το κρίσιμο περιβάλλον, η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Ρωσία. Τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τα Αραβικά κράτη. Μια χώρα, με ηγετικές δυνατότητες, αλλά όχι ηγεμονικές βλέψεις στα Βαλκάνια. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό σύμμαχο για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την επίτευξη σημαντικών στόχων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή».
Στο μεταξύ, ο κ. Χιου ευχαρίστησε για τη διαρκή και πολύπλευρη συνεργασία τονίζοντας πως τις δύο χώρες συνδέουν κοινές αρχές και δεσμοί φιλίας και ιστορικής συμμαχίας. Μάλιστα, είπε ότι λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.
Ακόμα, υπερθεμάτισε στο θέμα της συνεργασίας, όχι μόνο σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και στην αμυντική βιομηχανία, όπως το έθεσε η κ. Γεννηματά και την προσκάλεσε για περαιτέρω συζητήσεις στις ΗΠΑ.
Τον Αμερικανό αξιωματούχο συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.