Μαρί Χάρελ: Η γυναίκα που ανακάλυψε το καμαμπέρ
H google γιορτάζει με το σημερινό doodle τα 256η γενέθλια Marie Harel.
Ποια ήταν η Μαρί Χάρελ
Η Μαρί Χάρελ θεωρείται η εφευρέτης του διάσημου τυριού Καμαμπέρ
Το Καμαμπέρ (γαλ. Camembert de Normandie AOC) είναι γαλλικό τυρί από την περιοχή της Νορμανδίας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό περίβλημα του τυριού και η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του.
Η Μαρί Χάρελ γεννήθηκε στις 28 του Απριλίου του 1761 στο Crouttes, μια κοινότητα στη βορειοδυτική Γαλλία .
Σύμφωνα με το θρύλο, η Μαρί ανακάλυψε το τυρί αυτό με την βοήθεια ενός μοναχού από το Brie που κρυβόταν τότε στο χωριό της κατά την περίοδο της Γαλλικής επανάστασης.
Το Καμαμπέρ παράγεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα με την προσθήκη πυτιάς. Αφού ξεχωρίσει το τυρόπηγμα από το τυρόγαλο, τοποθετείται σε καλούπι με αλάτι και τα καλούπια με τη σειρά τους σε ειδικούς θαλάμους με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία που ονομάζονται Heloir [ελουάρ]. Τέλος, το τυρί ωριμάζει σε κελάρι για 3 εβδομάδες ενώ αναποδογυρίζεται κάθε μέρα.
Διαβάστε και αυτά
Άσχημα νέα: Ο Πατέρας σκότωσε την 6χρονη Στέλλα – Την στραγγάλισε και την πέταξε σε κάδο σκουπιδιών