Η φύση έχει πάντα τους τρόπους να μας εκπλήσσει. Ποτέ η υπάρχουσα γνώση δεν θα είναι αρκετή για να θεωρήσουμε ότι τα ξέρουμε όλα, ακόμα και αυτά που θεωρούνται δεδομένα.
Η ικανότητα του ψαριού mangrove rivulus να πηδά το βοηθά να ζήσει έξω από το νερό για εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Wake Forest.
Το mangrove rivulus είναι ένα μικρό τροπικό ψάρι, μήκους 75 εκατοστών, που ζει σε βάλτους από τη Φλόριντα ως τη Βραζιλία.
Πολλοί το χαρακτηρίζουν «φρικιό» λόγω της σεξουαλικής του ζωής αλλά και της ικανότητάς του να επιβιώνει έξω από το νερό ως και δυο μήνες.
Το mangrove rivulus είναι ερμαφρόδιτο και το μόνο γνωστό σπονδυλωτό ζώο που αναπαράγεται με αυτό-γονιμοποίηση.
Το 2007 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ψάρι μπορεί να ζήσει έξω από το νερό για 66 ημέρες, επιδεικνύοντας εξαιρετικά περίεργη συμπεριφορά αφού στριμώχνεται σε υγρά τούνελ, κορμούς μαγκρόβιων που σαπίζουν, παλιά τενεκεδάκια και κελύφη καρύδας.
Όταν περιπλανιέται στην ξηρά το ψάρι αλλάζει τα βράγχια του ώστε να μπορεί να αναπνέει από το δέρμα.
Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι ότι η μοναδική του ικανότητα να επιβιώνει στην ξηρά πηγάζει από το δυνατό του πήδημα.
Οι επιστήμονες βιντεοσκόπησαν ένα mangrove rivulus έξω από το νερό και διαπίστωσαν ότι το ψάρι χτυπούσε την ουρά του για να μετακινηθεί.
Συγκεκριμένα σήκωνε το κεφάλι του και κουνούσε την ουρά του δίνοντας ώθηση στο σώμα του για να κινηθεί ευθεία αλλά και πλάγια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ψάρι προσαρμόζεται καλύτερα στην ξηρά επειδή το πήδημά του είναι δυνατό και με συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Αυτή η ικανότητα του επιτρέπει να δραπετεύσει από υδάτινο περιβάλλον με χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου ή υψηλές συγκεντρώσεις υδρόθειου, εξαιρετικά τοξικού στοιχείου για τα ψάρια.
Επίσης η ικανότητά του να πηδά το βοηθά να γλιτώσει από τους θηρευτές αλλά και να κυνηγήσει τα θηράματά του στην ξηρά.