Οι τουρκικές αρχές αποφυλάκισαν σήμερα περισσότερους από 750 στρατιώτες που είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσαν κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα αποσύρει τις μηνύσεις εναντίον εκείνων που τον είχαν εξυβρίσει, σε μια πρωτοφανή κίνηση επίδειξης «ενότητας».
Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, έχουν μεταταχθεί ή απολυθεί καθώς φέρονται να συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι 758 στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις συστάσεις των εισαγγελικών αρχών αφού ανακρίθηκαν και έδωσαν καταθέσεις. Ένας δικαστής συμφώνησε στην πρόταση των εισαγγελέων κρίνοντας ότι η κράτησή τους δεν είναι απαραίτητη, σύμφωνα με το Ανατολή.
Άλλοι 231 στρατιώτες παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Την ίδια ώρα σε μια απρόσμενη κίνηση, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργά χθες Παρασκευή ότι θα αποσύρει όλες τις μηνύσεις που έχει καταθέσει σε βάρος προσώπων επειδή τον προσέβαλαν.
Ο ίδιος επικαλέστηκε το αίσθημα «ενότητας» που επικρατεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το οποίο οδήγησε στην λήψη αυτής της απόφασης.
Μια τέτοια απόφαση, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, θα μπορούσε να στοχεύει και στο να καταλαγιάζει τις σφοδρές επικρίσεις από τις χώρες της Δύσης κι ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην χώρα.
Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνες για περισσότερες από 1.800 υποθέσεις εναντίον προσώπων που εξύβρισαν τον Ερντογάν, από τότε που κατέλαβε τον προεδρικό θώκο το 2014, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονταν δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι ακόμα και παιδιά.
Σήμερα πάντως 56 υπάλληλοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.
Μεταξύ τους, περισσότεροι από 20 στενογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση.
Οι αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχει ανέλθει σε περισσότερους από 66.000, μεταξύ αυτών 43.000 στον τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.