Η παράνομη υλοτόμηση, η τεράστια τουριστική ανάπτυξη, οι μαζικές κατασκευές και οι συνεχιζόμενες εξορύξεις πολύτιμων ορυκτών θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο την ύπαρξη της μεγαλύτερης λίμνης με πόσιμο νερό στον κόσμο.
Η Βαϊκάλη που βρίσκεται 5.000 χλμ ανατολικά της Μόσχας, έχει το 1/5 πόσιμου νερού, που έχουν όλες μαζί οι λίμνες στη Γη.
Σήμερα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η στάθμη του νερού έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 60 χρόνων. Μερικοί θεωρούν ότι αυτό είναι φυσιολογικό, άλλοι στέλνουν σήμα κινδύνου.
«Παρατηρούμε τώρα ένα φαινόμενο μείωσης της στάθμης του νερού σε σχέση με πέρυσι. Αυτό όμως οφείλεται στον φυσικό παράγοντα, καθώς λιγότερα νερά εισήλθαν φέτος στη λίμνη. Αυτό ήταν κάτι που δεν περίμεναν οι επιστήμονες.
Συν το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε περισσότερο νερό στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Ιρκούτσκ, καθώς όλοι περίμεναν μεγάλη ποσότητα νερού στην Βαϊκάλη» ανέφερε η περιβαλλοντολόγος, Μαρίνα Ρικβάνοβα.
Η στάθμη του νερού υποχώρησε κατά 40 εκατοστά σε σχέση με το 2013 και έφτασε τα 456,09 μέτρα. Είναι μόλις 9 εκατοστά πάνω από το όριο ασφαλείας, που έχει θέσει η ρωσική κυβέρνηση.
Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια μαζί με την υλοτόμηση όλων των δασών γύρω από την λίμνη έχουν συμβάλλει αποφασιστικά σ’ αυτά τα χαμηλά νούμερα.
Σύμφωνα με άλλους ερευνητές, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εξαγάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
«Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι γίνεται.
Ένα, δύο χρόνια πρέπει να περάσουν, για να μαζέψουμε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά, εάν είναι ένα φυσικό φαινόμενο ή όχι. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να πούμε κάτι» επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Αντρέι Ζντάνοφ.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που επισημαίνουν ότι εάν η στάθμη πέσει κάτω από τα 456 μέτρα, τότε οι συνέπειες για το εύθραυστο οικοσύστημα της ρωσικής λίμνης θα είναι ανυπολόγιστες.
ΠΗΓΗ: euronews.com