Ρεπορτάζ μέσα σε ένα ελληνικό σπίτι, χτυπημένο από την κρίση, στο παράρτημα των «Γιατρών του Κόσμου» στο Πέραμα και στα συσίτια της «Γαλήνης» και της οργάνωσης «Μπορούμε», και όχι σε κάποιο εκλογικό περίπτερο, επέλεξε να κάνει η απεσταλμένη της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Γαλλία, Le Monde, Αντεά Γκιγιό.
Η δημοσιογράφος της ξεκινά το άρθρο της, που φέρει τον τίτλο «Μέσα σε αυτή την υποβάθμιση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας πως εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου στην Αθήνα το θερμόμετρο έδειχνε 3 βαθμούς Κελσίου και μέσα στο διαμέρισμα της Ευγενίας Μιχαλάκου στην Αγία Παρασκευή μόλις 13 βαθμούς. Ομως, η οικοδέσποινα ρωτά το συνεργείο: «Σας φαίνεται λίγο; Για εμάς είναι ένα μικρό θαύμα!», καθώς έπειτα από δύο χρόνια που η οικογένειά της είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό, σήμερα που καταφέρνει να πληρώνει τους λογαριασμούς της τής φαίνεται μοναδικό το γεγονός πως μπορεί έχοντας αγοράσει δύο ηλεκτρικά καλοριφέρ να ζεσταίνει πότε το ένα δωμάτιο, πότε το άλλο.
Η τετραμελής οικογένεια της 40χρονης Ευγενίας Μιχαλάκου επανασυνέδεσε το ηλεκτρικό ρεύμα στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, «μετά πήραμε δύο μεγάλα ηλεκτρικά καλοριφέρ με ρόδες τα οποία περιφέρουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο και έχουμε ξαναβρεί την ευχαρίστηση του να πλενόμαστε με ζεστό νερό. Ξαναζούμε μια φυσιολογική ζωή» λέει στη γαλλίδα δημοσιογράφο.
Κερδίζαμε περίπου 3.000 ευρώ και βρεθήκαμε να τα βγάζουμε πέρα με 400 ευρώ
Η Μιχαλάκου η οποία εργάζεται ως τηλεφωνήτρια και είναι μητέρα δύο αγοριών, ηλικίας 11και 18 ετών, αναφέρει πως «μέχρι το 2010, ο άνδρας μου κι εγώ κερδίζαμε και οι δύο περίπου 3.000 ευρώ το μήνα και ζούσαμε με άνεση. Αλλά το 2010, ο σύζυγός μου έχασε τη δουλειά του και ο μισθός μου μειώθηκε κατά 50%. Ετσι, ζούσαμε με τα δικά μου 400 ευρώ το μήνα, οπότε σταματήσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας».
Η περιφέρεια της Αττικής, η οποία επισημαίνεται από τη Γκιγιό διοικείται πλέον από τον ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ, επενέβη για να επανασυνδεθεί το ρεύμα στην οικογένεια της Ευγενίας και να διακανονιστεί το χρέος της. «Η μητέρα μου θα με βοηθήσει με τη σύνταξή των 700 ευρώ που παίρνει και θα πληρώνει κάθε μήνα για τους επόμενους εννέα μήνες 220 ευρώ». Συνολικά, επισημαίνει η γαλλίδα απεσταλμένη στην Ελλάδα, σαν την οικογένεια της Ευγενίας, συνολικά ακόμα 10.000 νοικοκυριά έχουν βοηθηθεί με αυτόν τον τρόπο μέχρι το τέλος του 2016.
3 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη
«Είμαι άνεργος σχεδόν δύο χρόνια και η γυναίκα μου το ίδιο» λέει στη «Le Monde» ο Σωτήρης Μπουράμης ο οποίος είχε μόλις φτάσει στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα. Η δημοσιογράφος εξηγεί στο γαλλικό κοινό πως αν κάποιος μείνει άνεργος στην Ελλάδα, χάνει και την ασφάλισή του και κατά συνέπεια και την πρόσβαση στην κοινωνική περίθαλψη. «Ηρθα εδώ για να κάνω δωρεάν εμβόλιο στον γιο μου τον Αρη που είναι 4 ετών, διότι δεν έχω να πληρώσω 80 ευρώ για να αγοράσω το εμβόλιο, παρόλο που δούλευα και πλήρωνα εισφορές για 20 χρόνια» δηλώνει ο Σωτήρης.
Η Αντεά Γκιγιό επισημαίνει ότι η ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει το 25,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερο από 1 εκατ. ανέργους και κατά συνέπεια οι δικαιούχοι -γυναίκες και παιδιά- που μένουν εκτός υγειονομικής περίθαλψης ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια. «Δεχόμαστε πολλούς μικροεπιχειρηματίες που πτώχευσαν μέσα στην κρίση» αναφέρει η Λιάνα Μαΐλη, πρόεδρος της οργάνωσης στην Ελλάδα. Η απεσταλμένη της Le Monde αναφέρει ταυτόχρονα πως αν και έχει ψηφιστεί ο νόμος μέσω του οποίου ασθενείς ανασφάλιστοι θα μπορούσαν να έχουν περίθαλψη στο νοσοκομείο, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει η πλήρης εφαρμογή του.
Ανθρωπιστική κρίση
Το γαλλικό συνεργείο συνεχίζει το οδοιπορικό του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην ουρά που σχηματίζουν συνταξιούχοι έξω από το ξενοδοχείοι όπου η εκκλησιαστική οργάνωση «Γαλήνη» συσσίτια. «Δεν έχω πει σε κανένα ότι έρχομαι να τρώω εδώ» παραδέχεται μια ηλικιωμένη κυρία στη Γκιγιό η οποία την χαρακτηρίζει «αριστοκρατική».
«Η σύνταξή τους δεν ξεπερνά συχνά τα 700 ευρώ το μήνα και δεν φτάνει στο να καλύψει τις ανάγκες τους» δηλώνει ο Σωτήρης, ένας εκ των εθελοντών. Μέσα στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, εξηγεί η γαλλίδα δημοσιογράφος, ως αντάλλαγμα για τα δάνεια των 240 δις ευρώ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι συντάξεις έχουν περικοπεί κατά μέσο όρο 30%.
Η δημοσιογράφος συνομιλεί και με την ιδρύτρια της οργάνωσης «Μπορούμε» Ξένια Παπασταύρου η οποία, όπως δηλώνει, «εδώ και δύο χρόνια είμαστε μπροστά σε μια πολύ απλή συνέπεια: ολοένα και περισσότεροι Ελληνες δυσκολεύονται να βρουν τροφή, την ώρα που τόνοι τροφίμων σπαταλούνται καθημερινά. Σήμερα, μοιράζουμε σε ημερήσια βάση περίπου 3.000 γεύματα σε 80 πόλεις στην Ελλάδα. Από το 2012 μέχρι και σήμερα έχουμε διανείμει περισσότερα από 2 εκατομμύρια συσσίτια. Οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς είναι συνήθως συνταξιούχοι ή άνεργοι προερχόμενοι συχνά από αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη».
«Από τα 579 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού μας, σκοπεύουμε να διαθέσουμε 13 εκατομμύρια στο πρόγραμμά μας για την ανακούφιση των κοινωνικά ασθενέστερων» διαβεβαιώνει τη γαλλική εφημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρίστος Καραμάνος, ο οποίος προσθέτει: «Το 30% του ελληνικού πληθυσμού έχει πέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάτω από το όριο τις φτώχειας και εμείς πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διαθέσει 1,8 δις ευρώ για να βοηθήσει τους πιο φτωχούς».
Ωστόσο, επισημαίνει η Γκιγιό, οι επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζουν αυτές τις υποσχέσεις ως σαγηνευτικές για τους πιο ευάλωτους, αλλά και ως μεγάλες αυταπάτες. «Δεν είναι ότι πιστεύω πραγματικά στο πρόγραμμα (του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά όλο αυτό πρέπει να σταματήσει. Ψήφιζα όλη μου τη ζωή Νέα Δημοκρατία, αλλά τώρα δεν πιστεύω πια στις υποσχέσεις τους» δηλώνει η Αντιγόνη Χιοβανάκη, μία από τις 10.000 ωφελημένες από το πρόγραμμα της περιφέρειας Αττικής για την επανασύνδεση του ρεύματος.