«Η Ελλάδα κινδυνεύει να περάσει μια βαθιά πολιτική κρίση, αν τα μέλη του Κοινοβουλίου δεν συμφωνήσουν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», η οποία αποδίδει το κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην πολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, και φυσικά στην αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης.
Συγκεκριμένα, τονίζει πως το «ελληνικό Κοινοβούλιο οδεύει προς μια de facto διάλυση» αν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών που θα οδηγήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα αυτής της προοπτικής θα ήταν «μια νέα πολιτική κρίση που θα στοιχίσει στην πολύ εύθραυστη ελληνική οικονομία», παρά τα δειλά αλλά ταυτόχρονα ενθαρρυντικά στοιχεία των τελευταίων μηνών.
Η γαλλική εφημερίδα συνεχίζει την ανάλυσή της και θέλοντας να ενισχύσει το επιχείρημά της παραθέτει την κατρακύλα που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι η βουτιά του Γενικού Δείκτη Τιμών είναι η πιο χαμηλή από τον Σεπτέμβριο του 2013. Παράλληλα, αναφέρεται και στο κόκκινο που χτύπησε το ελληνικό 10ετές ομόλογο, φτάνοντας στο 7,78%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2012, οπότε η Ελλάδα βρισκόταν στο πικ της κρίσης.
Με τον μεσότιτλο «Σοβαρή πολιτική κρίση στον ορίζοντα», η «La Tribune» επιστρέφει στο θέμα της προεδρικής εκλογής, αναφέροντας πως «οι επενδυτές ανησυχούν σχετικά με το ζήτημα μιας μακράς πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Χωρίς την πλειοψηφία δύο τρίτων (στη Βουλή), η χώρα είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες δεν αναμένεται να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία (σε ένα κόμμα), ώστε να βγει από αυτό το αδιέξοδο. Η θητεία του σημερινού Προέδρου, Κάρολου Παπούλια, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015».
Η γαλλική εφημερίδα συνεχίζει την ανάλυσή της βάζοντας σε αυτό το σημείο τον παράγοντα αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Με τον μεσότιτλο «Οι τράπεζες στο επίκεντρο», η «La Tribune» αναφέρει ότι «τα μακροοικονομικά στοιχεία ανησυχούν εξίσου τους επενδυτές». Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα τη χθεσινή έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στις οποίες πιθανότατα μετά την αξιολόγηση να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Τέλος, γίνεται αναφορά στην εκτίμηση της Capital Economics, στην οποία επισημαινόταν ότι «η αντίδραση των αγορών δείχνει την ανησυχία (των επενδυτών) μπροστά σε μια ενδεχόμενη έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ, το οποίο ολοκληρώνεται κανονικά το 2016.