Τι ελπίζει ο διεθνής παράγοντας, τι έχει ξεκαθαρίσει η Ελλάδα
Τέλους Αυγούστου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για την 24η Αυγούστου. Μέχρι τότε και κατά την διάρκεια τους ο διεθνής παράγοντας ελπίζει να μην υπάρξει ένταση στο Αιγαίο.
Οι επαφές θα γίνουν στην Τουρκία, επειδή την τελευταία φορά είχαν γίνει στην Ελλάδα. Τελικά η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, λόγω προβλημάτων στις πτήσεις από τον κορωνοϊό.
Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως συζητά μόνο για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ η Τουρκία επιθυμεί διάλογο εφ’ όλης της ύλης.
Θα πρόκειται για τον 61ο γύρο μεταξύ των δύο πλευρών. Θα είναι η πρώτη επαφή μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2016.
Όπως μεταδίδεται, ίσως να υπάρξουν ορισμένες προσαρμογές στην ελληνική ομάδα των συνομιλιών, αλλά σε αυτή θα παραμείνει ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης που ηγείται της ομάδας από το 2010.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών. Η δήλωσή έγινε μετά την συνάντησή του, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet.
Κατά την συνάντηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον ‘Αρμιν Λάσετ για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και κατέστησε σαφές πως, ως διάλογο η Ελλάδα δεν εννοεί τον διάλογο επί παντός επιστητού. Ειδικότερα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία, την χάραξη της υφαλοκρηπίδας και των υπέρ αυτής θαλασσίων ζωνών.