Δύσπνοια, ταχυπαλμία, πόνος στο στήθος, ζάλη, ίλιγγος, μούδιασμα των χεριών και των ποδιών, εφίδρωση, λιποθυμία και τρέμουλο. Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία αυτή σαν “να χάνουν τον έλεγχο” ή σαν “να πρόκειται να πεθάνουν”.
Μια κρίση πανικού συμβαίνει αυθόρμητα ή μπορεί να την πυροδοτήσει ένα αγχωτικό γεγονός, αλλά δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο. Μια καρδιακή προσβολή είναι επικίνδυνη και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Στις γυναίκες, όμως, με συμπτώματα καρδιακής νόσου, γίνεται μερικές φορές λάθος διάγνωση για κρίση πανικού.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη (Anxiety and Depression Association of America – ADAA), αν κάποιος που έχει υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή και έχει, επίσης, κρίσεις πανικού, δεν παίρνουμε ρίσκο και τον μεταφέρουμε άμεσα στο νοσοκομείο. Είτε προκύψει ότι πρόκειται για μια ακόμα κρίση πανικού ή όχι, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα πάντα ως πιθανή καρδιακή προσβολή.
Εκείνοι που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, αλλά έχουν διαγνωστεί με διαταραχή πανικού και φοβούνται μια πιθανή καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να κάνουν τακτικά λεπτομερή φυσική αξιολόγηση για να καθορίσουν την υγεία της καρδιάς τους. Αν δεν διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής, τότε θα πρέπει να εστιάσουν στην ψυχολογική θεραπεία: Θα πρέπει να μην αγχώνονται υπερβολικά τη στιγμή μιας κρίσης πανικού και να βγάλουν από το μυαλό τους την σκέψη ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με τακτικές κρίσεις πανικού ή διαταραχή πανικού και είναι κάτω των 50 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εμφράγματος.
Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης δεν είναι οριστικά και δεν έχουν καθοριστεί οι λόγοι για την αύξηση των καρδιακών παθήσεων και εμφραγμάτων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί αν η διαταραχή πανικού είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου.
iatropedia