«Ας αναλογιστούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τι θα συνέβαινε αν αύριο εφαρμοζόταν η εξαγγελία Δρίτσα, όταν η Συρία μαίνεται από πόλεμο και απειλείται από τους τζιχαντιστές» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών
Στη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας, αλλά και από τις πρόσφατες «απογοητευτικές» δηλώσεις του ως προς το Κυπριακό, η συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν στο Κάρντιφ έχει σημασία, παρατήρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ειδικότερα, ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε σε «ορισμένα θετικά δείγματα» που τον κάνουν «αισιόδοξο» και επισήμανε ότι «η ‘Αγκυρα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία», δεδομένου ότι «η διαιώνιση της κατοχής δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνισμού, αλλά ούτε και της Τουρκίας».
Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο «γίνονται συζητήσεις για την υιοθέτηση νέων κυρώσεων, όμως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις». Ο υφυπουργός Εξωτερικών επ’ αυτού υπογράμμισε ότι σε μια συγκυρία, όπου «στον περίγυρό μας γίνεται πόλεμος -η Βαγδάτη είναι πιο κοντά στην Αθήνα απ΄τις Βρυξέλλες- η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης και της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας», προσθέτοντας ότι τον άφησαν «άφωνο» οι δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα περί αποχώρησης από το ΝΑΤΟ. «Είναι θετικό που έχει το θάρρος της γνώμης του και μίλησε τη γλώσσα της «αλήθειας», παρατήρησε ο κ. Κούρκουλας, «όμως, ας αναλογιστούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τι θα συνέβαινε αν αύριο εφαρμοζόταν η εξαγγελία Δρίτσα, όταν η Συρία μαίνεται από πόλεμο και απειλείται από τους τζιχαντιστές…».
Αναφερόμενος δε σε σχετικές δηλώσεις του αρχηγού των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου (πως η συμπόρευση με την ΕΕ πλήττει τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς εξ αντικειμένου πλήττονται οι ελληνορωσικές σχέσεις), ο κ. Κούρκουλας χαρακτήρισε «αυτοκαταστροφική» οποιαδήποτε πρόταση «διαχωρισμού τής θέσης μας από τους Ευρωπαίους συμμάχους».
Τονίζοντας, εξάλλου, ότι η Ελλάδα «ασκεί κατευναστική πολιτική», ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι «δεν πρέπει να υπερβάλλουμε» στις αντιδράσεις έναντι των κυρώσεων στη Ρωσία, δεδομένου ότι οι ελληνικές εξαγωγές είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ (ενώ άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι πολλαπλάσιες), στο θέμα της ενέργειας δε, υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι πολύ πιο εξαρτημένες.
Ως προς το θέμα της διαφοράς με την ΠΓΔΜ, τέλος, ο κ. Κούρκουλας επανέλαβε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας ως προς την επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, καθώς και τα κριτήρια αυτής της λύσης. Εναπόκειται στα Σκόπια να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση».
Πηγή