Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή έκρυβε λιγότερες ανατροπές από ένα προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας εκλέχθηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 160 ψήφους και την άνετη στήριξη της ΝΔ. Μια εκλογή που περισσότερο έμοιαζε με “τυπική διαδικασία” παρά με πολιτικό θρίλερ, αν και η ατμόσφαιρα δεν έλειψε από εντάσεις και θεατρικές αποχωρήσεις.
Τα κουκιά βγήκαν και η κάλπη μίλησε
Από τους 276 παρόντες βουλευτές, ο Τασούλας εξασφάλισε 160 ψήφους, προερχόμενες σχεδόν αποκλειστικά από τη ΝΔ. Ο Τάσος Γιαννίτσης του ΠΑΣΟΚ έλαβε 34 ψήφους, η Λούκα Κατσέλη που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 29, ενώ ο υποψήφιος της Νίκης, Κώστας Κυριακού, περιορίστηκε στις 14.
Κι αν το αποτέλεσμα ήταν δεδομένο, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας έδωσαν υλικό για πολιτική κουβέντα. Οι 39 που ψήφισαν “παρών” και οι 24 απόντες έδειξαν τη διάχυτη δυσαρέσκεια για τις επιλογές, ενώ κάποιοι δεν έχασαν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους παράσταση.
Η γροθιά της Ζωής και οι “φαντάσματα” της Βουλής
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πιστή στο θεατρικό της ρεπερτόριο, σηκώθηκε, ύψωσε τη γροθιά της και φώναξε «όχι στη συγκάλυψη» πριν αποχωρήσει θριαμβευτικά από την αίθουσα. Συνοδευόμενη από δύο βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, έκανε αυτό που ξέρει καλά: να αφήνει εικόνες που θα γίνουν viral.
Την ίδια στιγμή, οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι 6 της Πλεύσης Ελευθερίας και οι 7 από το Κίνημα Δημοκρατίας απουσίαζαν, με την επιστολική ψήφο να αντικαθιστά την παρουσία τους. Η Νέα Αριστερά δεν παρέστη, αλλά μέσω επιστολής εξέφρασε στήριξη στη Λούκα Κατσέλη, αποφεύγοντας όμως να εκτεθεί με ψήφο.
Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον
Η εκλογή Τασούλα δεν εξέπληξε κανέναν. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα έχει περιορισμένες εξουσίες, με τη θέση να θυμίζει περισσότερο θεσμικό διακοσμητικό στοιχείο παρά μοχλό άσκησης πολιτικής. Με μια εκλογή που είχε προδιαγεγραμμένη πορεία, οι πολιτικές πιρουέτες, οι αποχωρήσεις και τα μικροπολιτικά μηνύματα έδωσαν το μοναδικό ενδιαφέρον σε μια διαδικασία που αλλιώς θα ήταν απλά τυπική.