«Έχουμε απέναντί μας τους περισσότερους εταίρους της Ε.Ε.»
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ηρεμία στη Μεσόγειο, όταν αυτή η θάλασσα που γέννησε τρεις πολιτισμούς, ελληνικό, αιγυπτιακό και ρωμαϊκό, βρίσκεται παραδομένη στις συνέπειες μιας καταστροφικής Αραβικής Άνοιξης, έχει χώρες, άλλες με οικονομικά προβλήματα, άλλες με έντονη εσωτερική αστάθεια, σπαράσσεται από εμφύλιους, ματώνει από τον ISIS, τρομοκρατείται με νεκρούς, αθώους πολίτες, από έναν ακραίο φονταμενταλισμό και επιπλέον νιώθει όλη την πίεση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρωτολογία του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.
Το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού στο χώρο της Μεσογείου ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, μιλώντας σε πάνελ για τη Μεσόγειο, που διοργάνωσε η Σλοβενία, στο πλαίσιο του 12ου Bled Strategic Forum.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τη Μεσόγειο, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και υφυπουργοί από Μάλτα, Ιταλία, Παλαιστίνη, εμπειρογνώμονες, καθηγητές και δημοσιογράφοι από Αίγυπτο, Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Μαρόκο, ο κ. Κουίκ τόνισε, ότι το ζήτημα αυτό ταλανίζει την Ελλάδα και την Ιταλία, και σημείωσε πως «είμαστε δύο χώρες μόνες απέναντι στους περισσότερους της ΕΕ». Και σίγουρα απέναντι στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, συμπλήρωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα δύο κράτη να διαχειριστούν την «εφιαλτική υπόθεση» όπως είπε, χτίζοντας γέφυρες με την ανθρωπιά, ενώ άλλοι σηκώνουν τείχη και συρματοπλέγματα.
Μάλιστα, επισήμανε πως ακόμα και ο μακρινός Καναδάς απορρόφησε 42.000 πρόσφυγες. «Το υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Τριντό και το έκανε. Τον ευχαρίστησα προσωπικά όταν τον είδα στο Μόντρεαλ πριν από μερικούς μήνες. Ήταν μια ανάσα για μας σε εποχές όπως οι περυσινές, που είχαμε προσφυγικό “τσουνάμι” στα νησιά μας» είπε και προσέθεσε πως «εδώ στην Ευρώπη είμαστε όμηροι των εφιαλτικών συμφωνιών του Δουβλίνου.
«Και κάποιοι θέλουν να ανεβάσουν κι άλλο τον βαθμό δυσκολίας για τις χώρες πρώτης υποδοχής, που είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα» τόνισε και αναφέρθηκε σε σχετική στιχομυθία που είχε νωρίτερα με τον Ιταλό υφυπουργό Επικρατείας.
«Μόνο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δείχνει να την απασχολεί και να βγάζει μία ευαισθησία στο όλο θέμα. Και ότι όσο κι αν πασχίζει κι αν προσπαθεί να βρει λύσεις ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, όσο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλουν να υπακούσουν σε αποφάσεις. Να συνεργαστούν» υπογράμμισε και συνόψισε καταληκτικά: «Ελλάδα και Ιταλία έχουμε απέναντί μας όλους τους άλλους».