«Μόνο το όνομα απομένει» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς κατά άλλα η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε όλα με την σκοπιανή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα είπα ο υπουργός.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε αν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ν.Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να καταθέσει μια συνθετική πρόταση με βάση τις τελικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια έπειτα από διαπραγματεύσεις που διαρκούν ήδη ένα εξάμηνο.
«Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος» ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά. «Σύνθεση προτάσεων», όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, σημαίνει ότι στη γενική συμφωνία που έχει ήδη καταγραφεί έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών.
Δηλαδή έχουμε μια γενική συμφωνία η οποία προφανώς δεν λαμβάνει υπόψην το τι ζητάει ο ελληνικός λαό ή οι Παμμακεδονικές οργανώσεις που δεν θέλουν εκχώρηση των δικαιωμάτων της Μακεδονίας.
Η σημερινή διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών που διαρκούν ήδη έξι μήνες και έχουν σκοπό τη διευθέτηση του ονοματολογικού ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και παραλλήλως να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της γειτονικής χώρας και στην Ερωπαϊκή Ένωση.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως έχει ήδη καταγραφεί γενική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, στην οποία μάλιστα έχουν ενσωματωθεί και τα νομικά θέματα που έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Η σημερινή διαδικασία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιείται σε δύο παράλληλα επίπεδα:
Από τη μία θα διαπραγματεύονται για το όνομα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ με την αρωγή του Μάθιου Νίμιτς ο οποίος θα συνδράμει τις συζητήσεις με τη σοφία του -κατά την έκφραση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας- και,
από την άλλη θα συζητούν οι αντιπροσωπείες των ειδικών, νομικών και εμπειρογνωμόνων, για τα υπόλοιπα σοβαρά νομικά θέματα που αποτελούν «ουρά» μιας πιθανής διευθέτησης.
«Τη διαπραγμάτευση την έχουμε χωρίσει σε δύο. Είναι η διαπραγμάτευση που κάνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και αφορά τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και είναι η διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά, για τα υπόλοιπα που υπάρχουν, όσον αφορά τη γενική συμφωνία που έχουμε καταγράψει και έχουμε προτείνει, στην οποία έχουμε ενσωματώσει και τα νομικά θέματα που μας έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο ΟΗΕ.
Άρα, θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των Υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και αυτή που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των Υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.
Και προφανώς, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι έχει καταγραφεί κείμενο γενικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, ακόμη κι αν σημαίνει πως έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία γενικού περιεχομένου, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών συνδυαζόμενη με την τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συνθέσει τις προτάσεις αλλά παραμένει ανοιχτό μόνο το θέμα του ονόματος.
Το κλίμα της τελικής προσπάθειας για επίτευξη συμφωνίας περιέγραψε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της Βουλής την Τετάρτη. «Εμείς δηλώσαμε σαφώς ότι διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα το πακέτο προτάσεων του απεσταλμένου, του κ. Νίμιτς. Δεν θα μιλήσω άλλο για την ουσία της διαπραγμάτευσης, από τη στιγμή που ο Υπουργός Εξωτερικών είναι αυτή την ώρα στη Νέα Υόρκη και αύριο θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Το κλίμα ότι απομένει μόνο η συμφωνία στο ονοματολογικό για να «κλείσει» το Σκοπιανό αποτυπώνεται και στην αγωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία μέσα σε διάστημα πέντε ημερών έχει συνομιλήσει δύο φορές -τη μία εκ του σύνεγγυς στη Σόφια- με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων για την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση.
Η παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο οποίος συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν επίσης προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, τώρα, που θεωρούν ότι υπάρχει θετικό μομέντουμ. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας και αφού συναντήθηκε με τον νέο επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Κοτζιάς αρκέστηκε να σημειώσει ότι οι Αμερικανοί δεν του άσκησαν πίεση να καταλήξει σε συμφωνία με τους Σκοπιανούς διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική πολιτική ηγεσία απλώς ενδιαφέρεται.