ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο BBQ και γεμιστές ψητές πατάτες

Υλικά συνταγής


1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γρ.
αλάτι – πιπέρι

Για τη μαρινάτα


 

  • 1/2 φλ. χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • 1/2 κ.σ. κύμινο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • Για τις πατάτες
  • 10 πατάτες μέτριες
  • ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι
  • φρέσκο κρεμμύδι
  • μουστάρδα
  • τυρί κρέμα
  • γιαούρτι

Εκτέλεση


 

 

Αφαιρούμε τον λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες. Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (πεταλούδα) το κοτόπουλο.

 

Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του στον πάγκο. Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται. Πιέζοντάς το σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάτας σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο να γίνουν σαν κρέμα.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό ή πλακέ. Περιχύνουμε τη μαρινάτα. Δένουμε τη σακούλα ή κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάτα. Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάτα τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάτα αρκετές φορές.
Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30΄ πριν το ψήσουμε. Αφαιρούμε τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Αφού γίνουν τα κάρβουνα, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα στη σχάρα και ψήνουμε για 15΄. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15΄. Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Αν τα υγρά που βγουν είναι διάφανα είναι ψημένο. Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 15΄ και έπειτα το τεμαχίζουμε.


 
Για τις πατάτες


 
Πλένουμε πολύ καλά. Σκουπίζουμε πολύ καλά. Τρυπάμε με πιρούνι πολύ καλά την επιφάνεια. Αλείφουμε με λάδι. Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα. Τις βάζουμε στην σχάρα σε δυνατό φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε από 1 ώρα και 15′ μέχρι 1 και 30′, ανάλογα το μέγεθός τους.
Η φλούδα πρέπει να είναι τραγανή και η σάρκα μαλακή. Κόβουμε στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ και προσθέτουμε, βούτυρο ή τυρί ή μουστάρδα ή μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ξανά γεμίζουμε και σερβίρουμε.

“Η απλά κόβουμε στη μέση, ζουλάμε τη σάρκα προς τα πάνω και γαρνίρουμε με όποιο από τα προτεινόμενα υλικά μας αρέσει. Και με σκέτο βούτυρο και αλάτι είναι τέλειες.

 


 

Mερίδες: 6

Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact