Αρκετές γυναίκες επιλέγουν να μην καθαρίσουν και να μην αφαιρέσουν το μακιγιάζ από το πρόσωπό τους πριν πέσουν για ύπνο. Αυτή η συνήθεια είναι από τις χειρότερες για μια γυναίκα, τόσο για αισθητικούς λόγους, όσο περισσότερο για την υγεία.
Μια 50χρονη γυναίκα από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, είχε μια ανεξήγητη ενόχληση στα μάτια και πήγε στο γιατρό για να την εξετάσει. Η οφθαλμίατρος παρατήρησε κάποιες μαύρες κηλίδες μέσα από τα βλέφαρά της, λόγω μιας προβληματικής συνήθειας που είχε.
«Όταν την ρώτησα, παραδέχτηκε ότι επί 25 χρόνια έβαζε καθημερινά μάσκαρα, ενώ σπανίως την έβγαζε ακόμα και όταν κοιμόταν», ανέφερε η οφθαλμίατρος της 50χρονης, Dana Robaei.
Αυτή η κακή συνήθεια της γυναίκας να μην αφαιρεί τη μάσκαρα πριν πέσει για ύπνο, για τόσα χρόνια, προκάλεσε μια σειρά προβλημάτων στα μάτια της. Στα βλέφαρα, που είναι επενδεδυμένα με επιπεφυκότα, βρέθηκαν συσσωρευμένα μικρά κομμάτια από τη μάσκαρα. Με το πέρασμα των χρόνων, σταθεροποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν μέσα στα βλέφαρά της.
Κάποια από τα μικρά και σκληρά κομμάτια, έβγαιναν και μέσα από τον επιπεφυκότα, τα οποία «έξυναν» τους κερατοειδείς της, εξ ου και η ενόχληση που ένιωθε.
«Τα συμπτώματα είναι σαν κάποιος να ρίχνει μια χούφτα άμμου στο μάτι σας», ανέφερε η οφθαλμίατρος.
Στα βλέφαρα, που είναι επενδεδυμένα με επιπεφυκότα, βρέθηκαν συσσωρευμένα μικρά κομμάτια από τη μάσκαρα.
Οι γιατροί χρειάστηκαν τουλάχιστον 90 λεπτά για να αφαιρέσουν όλα τα κομμάτια από τα μάτια της γυναίκας. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, έμειναν μόνιμες ουλές στα βλέφαρα και στο κερατοειδή της.
Η μάσκαρα συνήθως αποτελείται από έλαια, κερί και νερό. Όλα αυτά μαζί αναμειγνύονται με αιθάλη και οξείδια σιδήρου για τη χρωστική ουσία.
Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μακιγιάζ πρέπει κάθε βράδυ να καθαρίζουν καλά το πρόσωπό τους και να μην μένουν υπολείμματα. Επίσης, η μάσκαρα καλό είναι να αντικαθιστάτε περίπου κάθε τρεις μήνες.
Στην περίπτωση της 50χρονης γυναίκας, δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους μάσκαρα χρησιμοποιούσε. Όμως, ορισμένες από τις μάρκες που υπόσχονται μακριές βλεφαρίδες, περιέχουν επίσης μικρά κομμάτια από συνθετικές ίνες. Τα κομμάτια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «ξεφτίσουν» από τις βλεφαρίδες και να μπουν στο βολβό του ματιού.
Η υπόθεση της 50χρονης γυναίκας δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Ophthalmology.