H ραγδαία και καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα έχει ανησυχήσει τις αρχές του υπουργείου υγείας που βλέπει ένα νέο κύμα της πανδημίας του covid-19 να σαρώνει ξανά αρκετές περιοχές, με πρώτη αυτή της Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας τον Νοέμβριο του 2020, όταν και ξεκίνησε η επιβολή του δεύτερου γενικού lockdown.
Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να ξανασυμβεί, όπως δηλώνουν τα πιο επίσημα χείλη της κυβέρνησης, όπως αρκετά δύσκολο είναι να επιβληθούν νέα τοπικά lockdown ή περιορισμοί στις «κόκκινες περιοχές» όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός υγείας, Θανάσης Πλεύρης.
«Περιορισμοί μπορεί να τεθούν σε ισχύ στους κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για να προστευτούν οι δεύτεροι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, που δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση να υπάρξουν μέτρα μόνο σε κοινούς χώρους για την προστασία των εμβολιασμένων.
Σε ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 παρουσιάστηκαν τρία νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να επιβληθούν αν η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα οξυνθεί.
Ο άξονας των μέτρων αυτών είναι ο περιορισμός της διασκέδασης στου κοινούς χώρους όπου συνευρίσκονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Τα τρία πιθανά μέτρα για τους μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης αλλά και τους χώρους εργασίας είναι τα εξής:
– Συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των μεικτών χώρων, στους οποίους δε χρειάζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέρθει ο πελάτης.
– Απαγόρευση μουσικής σε αυτούς τους χώρους, μέτρο που έχει επιβληθεί ξανά στο παρελθόν στην εστίαση.
– Διενέργεια διπλού rapid test ανά εβδομάδα για την εργασία, με το κόστος να βαραίνει διπλά τον ανεμβολίαστο πολίτη.
Η νέα επιχείρηση πειθούς των ανεμβολίαστων θα συνοδευτεί, εκτός από τα πιθανά μέτρα, με «βομβαρδισμό» ενημερωτικών sms στα κινητά της μερίδας αυτών των πολιτών οι οποίοι αρνούνται ακόμα να εμβολιαστούν.