Φυσικά, η Σανγκάη βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς παρά το αυστηρό lockdown καταγράφονται διαρκώς νέα κρούσματα αλλά και θάνατοι με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς πότε τα 25 εκατομμύρια κάτοικοι θα βγουν από τα σπίτια τους!
Την ίδια ώρα, μέτρα επιβάλλονται και στο Πεκίνο με τις αρμόδιες Αρχές να κάνουν μαζικά τεστ ενώ μπαίνουν σπίτια σε lockdown αν παρατηρηθεί και ένα κρούσμα!
Στόχος είναι ο περιορισμός των μολύνσεων ωστόσο, τα μέτρα πυροδοτούν φόβους για ένα ευρύτερο και πιο σκληρό lockdown, παρόμοιο με αυτό της Σανγκάης.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα έχει υιοθετήσει μια αυστηρή στρατηγική μηδενικής Covid-19 μέσω lockdown, μαζικών τεστ, καραντίνας και κλεισίματος συνόρων ωστόσο, η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Omicron έχει θέσει παγκοσμίως σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής, αφού ο ιός εξαπλώνεται σε διάφορες πόλεις και επαρχίες ταχύτερα απ’ ότι μπορεί να δράσει η κυβέρνηση.
Συνολικά 27 πόλεις βρίσκονται σε lockdown κάτι που σημαίνει πως συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους!
Πού έχει επιβληθεί «λουκέτο»
Οι αρχές έθεσαν την επαρχιακή πρωτεύουσα Τσανγκτσούνκ, που θεωρείται βιομηχανικός κόμβος, κάτω από σκληρό lockdown στις 11 Μαρτίου, ενώ η κοντινή πόλη Τζιλίν πήρε σειρά στις 21 Μαρτίου.
Σήμερα οι αρχές των δύο περιοχών, που έχουν πληθυσμό πάνω από 13,5 εκατομμύρια κατοίκους ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα αρχίσουν σταδιακά να άρουν τα μέτρα. Μέχρι στιγμής, ασαφές παραμένει τι θα συμβεί και υπό ποιες συνθήκες οι κάτοικοι θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς σε διάφορες άλλες πόλεις, όπως το μεγάλο οικονομικό κέντρο της Σενζέν. Η Σανγκάη, όπου έχουν εντοπιστεί πάνω από μισό εκατομμύρια κρούσματα από την 1η Μαρτίου προχώρησε σε σκληρό lockdown στα τέλη Μαρτίου που ανανεώθηκε μέχρι το τέλος του μήνα. Κάποιες γειτονιές σιγά σιγά μπορούν να αφήνουν πίσω τους περιορισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν μηδενικά κρούσματα για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, οι αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουν εκ νέου σε σκληρά μέτρα, εάν εντοπιστεί ακόμη κι ένα κρούσμα τοπικά.
Στο Πεκίνο, μία μαζική εκστρατεία διαγνωστικών ελέγχων κάλυψε περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, περίπου το 90% του πληθυσμού της πόλης, ενώ άλλος ένας γύρος εξετάσεων προγραμματίζεται για το διάστημα 27-30 Απριλίου.
Στοχευμένα lockdown επιβλήθηκαν σε περιοχές της Τσαογιάνγκ, όπου μπήκε απαγορευτικό στους κατοίκους 13 κτηρίων. Οι ένοικοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, ενώ κάτοικοι άλλων 33 κτηρίων δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα κτήρια των κατοικιών τους.
Στο Πεκίνο πολλά σχολεία δημοφιλών περιοχών έκλεισαν, ενώ μεγάλα νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι έχουν βάλει λουκέτο. Επίσης, αυξάνονται οι χώροι ψυχαγωγίας, όπως οι κινηματογράφοι, πήραν την εντολή να κλείσουν. Μέτρα έχουν επιβληθεί στο Χανγκτζού των 12,2 εκατομμυρίων κατοίκων, το Σουτζχού, των 12,7 εκατομμυρίων κατοίκων και το Χαρμπίν, των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Αγώνας δρόμου για εντοπισμό κρουσμάτων στο Πεκίνο
Εκατομμύρια άνθρωποι στη μεγαλύτερη περιοχή του Πεκίνου έκαναν σήμερα το δεύτερο τεστ COVID-19 αυτής της εβδομάδας καθώς η κινεζική πρωτεύουσα προσπαθεί να αποτρέψει το να εξελιχθεί η έξαρση του κορονοϊού σε κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή ενός σκληρού lockdown όπως στη Σανγκάη.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως –και στη συνέχεια αποσύρθηκε—έδειξε έναν αλλοδαπό να προσπαθεί να διασχίσει κάποια μεταλλικά οδοφράγματα, πριν τον τραβήξουν και τον σύρουν στο έδαφος τέσσερις άνδρες με στολές προστασίας. Ο άνδρας φωνάζει επανειλημμένα «Θέλω να πεθάνω» στα κινεζικά και τα αγγλικά. Ένας από τους άνδρες που τον κρατά στο έδαφος, απαντά: «Ήρθες στην Κίνα, πρέπει να σεβαστείς τους νόμους και τους κανόνες εδώ». «Ηρέμησε, ηρέμησε», λέει ένας άλλος. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.
Στο Πεκίνο, τα σούπερ μάρκετ έχουν επαρκή αποθέματα σε τρόφιμα και άλλες προμήθειες ύστερα από εντολές των αρχών. Τοπικοί αξιωματούχοι επίσης ελπίζουν ότι η μαζική διενέργεια τεστ θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί το δράμα της Σανγκάης, όπου οι αξιωματούχοι περίμεναν για ένα μήνα ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν πριν δώσουν εντολή για μαζικά τεστ.
Ο Σι Γουέι, 53 ετών, συνταξιούχος στην κινεζική πρωτεύουσα, είπε ότι βρίσκει ενθαρρυντικό τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων στο Πεκίνο έως τώρα αλλά ο ίδιος παραμένει νευρικός. «Αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες κάθε φορά που πάω στο σούπερ μάρκετ, υπάρχει πολύς κόσμος και απλά γυρίζω και φεύγω καθώς δεν νιώθω ιδιαίτερα ασφαλής», είπε. «Μπορώ να καταλάβω τον πανικό, δεδομένου αυτού που συνέβη στη Σανγκάη».
Ο Γκενγκ, 31 ετών, που εργάζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα και έδωσε μόνο το επίθετό του, δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως αποτελέσει στενή επαφή κρούσματος COVID και ολόκληρη η οικογένειά του αναγκαστεί να μπει σε καραντίνα.
Το Πεκίνο διενεργεί σήμερα τεστ στους πάνω από 3,5 εκατ. κατοίκους της περιοχής Τσαογιάνγκ, όλοι εκ των οποίων εξετάστηκαν και τη Δευτέρα. Χθες, εξετάστηκαν 16 εκατ. άνθρωποι από άλλες περιοχές και αναμένεται να υποβληθούν σε νέο τεστ αύριο.
Συνολικά, 20 εκατ. από τα 22 εκατ. κατοίκους του Πεκίνου θα εξεταστούν τρεις φορές έως το τέλος της εβδομάδας.