ΥΓΕΙΑ

Κένταυρος: Τα βαριά συμπτώματα που δίνει η υπερμεταδοτική παραλλαγή που έρχεται και στην Ελλάδα

H νέα υποπαραλλαγή της Ομικρον, η οποία είναι ακόμα πιο μεταδοτική προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα!

Οι επιδημιολόγοι είναι ανήσυχοι μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής της μετάλλαξης Ομικρον του κορωνοϊού.

Πρόκειται για το στέλεχος BA.2.75 το οποίο έχει το «παρατσούκλι» Κένταυρος και έχει εμφανιστεί στην Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Γερμανία.

Η μετάλλαξη ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία -και κατά τα φαινόμενα γρηγορότερα από τα κρούσματα της μεταδοτικής μετάλλαξης BA.5. Στη συνέχεια η BA.2.75 εντοπίστηκε σε περίπου άλλες δέκα χώρες -ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, μεταξύ άλλων. Η νέα μετάλλαξη αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Nοσημάτων (ECDC) σημείωσε πως «πρόκειται για παραλλαγή υπό παρακολούθηση». Στενά παρακολουθεί το νέο στέλεχος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρότι ο επικεφαλής επιστήμονάς του δρ Soumya Swaminathan ανέφερε πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δείγματα για την αξιολόγηση της σοβαρότητάς του.

Εκτός από τη φαινομενικά ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική διασπορά, οι ιολόγοι εστιάζουν και στον τεράστιο αριθμό περαιτέρω μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75. Το νέο υποστέλεχος έχει οκτώ επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα σε σχέση με την ΒΑ.2, το στέλεχος προέλευσής του.

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους πως, λόγω αυτών των μεταλλάξεων, η ΒΑ.2.75 μπορεί να μην εμπίπτει στην ανοσία που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι κατά της ΒΑ.2. Με λίγα λόγια, κάποιος που έχει ήδη νοσήσει από την Όμικρον ΒΑ.2, μπορεί να νοσήσει ξανά αν έρθει σε επαφή με κρούσμα BA.2.75.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων BA.2.75 είναι μικρός και δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. «Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για τη μετάλλαξη αυτή μέχρι στιγμής. Ωστόσο, έχει κάποια χαρακτηριστικά που μας έκαναν να την προσέξουμε» σημειώνει ο Ούλριχ Έλινγκ, γενετιστής και μοριακός βιολόγος στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν ήδη φόβους για τη νέα παραλλαγή της Ομικρον η οποία ενδεχομένως προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα. Πρόκειται για τα εξής συμπτώματα:

  • Βήχας
  • Καταρροή
  • Πονόλαιμος
  • Κούραση
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Φτάρνισμα
  • Πόνος στα κόκκαλα

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact