Συστατικά
Για το παντεσπάνι
- 300 γρ. γιαούρτι
- 2 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. νερό
- 60 γρ. σπορέλαιο
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 γρ. κακάο σε σκόνη
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. σόδα
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 300 γρ. γεμιστά μπισκότα
Για τη βουτυρόκρεμα
- 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 380 γρ. άχνη ζάχαρη
- 30 γρ. γάλα
Για τη βουτυρόκρεμα σοκολάτας
- 500 γρ. άχνη ζάχαρη
- 60 γρ. κακάο σε σκόνη
- 50 γρ. γάλα
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το νερό, το σπορέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το κακάο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά με ένα κουταλάκι.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο πρώτο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βουτυροκακαώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες 23 εκ. και στρώνουμε 14 γεμιστά μπισκότα στη βάση της κάθε φόρμας. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο.
- Απλώνουμε με τα χέρια μας ομοιόμορφα και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά σε υψηλή σχάρα.
Για τη βουτυρόκρεμα
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και την άχνη ζάχαρη.
- Χτυπάμε την κρέμα για λίγη ώρα γιατί δεν θέλουμε να μαλακώσει.
Για τη βουτυρόκρεμα σοκολάτας
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το κακάο, το γάλα, το βούτυρο, και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και σφίξει η κρέμα.
Για τη σύνθεση
- Μεταφέρουμε το ένα παντεσπάνι, με τα μπισκότα προς τα κάτω, σε μία πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα.
- Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, με τα μπισκότα προς τα πάνω και το πιέζουμε για να απλώσει η βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια ανάμεσα από τα παντεσπάνια.
- Απλώνουμε την κρέμα κακάο πάνω από το δεύτερο παντεσπάνι.
- Σπάμε τα μπισκότα που έχουν περισσέψει και τα ρίχνουμε στη σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
- Σερβίρουμε με λίγο δυόσμο.
akispetretzikis.com