Στο επίκεντρο οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις
Συνεχίζεται στη Βουλή η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας και σημερινό θέμα ήταν οι διαγνωστικές αρθοσκοπήσεις.
Ο Μάριος Σαλμάς καταθέτοντας και απαντώντας στις ερωτήσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανέττας Καββαδία ισχυρίστηκε ότι «εάν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε λειτουργήσει σωστά δεν θα φτάναμε στην εξεταστική» και ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος είπε «πολλά ψέματα» στην επιτροπή όταν κατέθεσε ως μάρτυρας.
Προκλήθηκε ένταση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι πρώτοι κατηγόρησαν την κ. Καββαδία ότι προέβη σε «σχολιασμό» και «προσωπικές κρίσεις» επί των λεγομένων του μάρτυρα, για να εισπράξουν το σχόλιο του προεδρεύοντα Θανάση Παπαχριστόπουλου ότι «ο βουλευτής έχει δικαίωμα στο σχολιασμό» όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε ερώτηση της κ. Καββαδία στον κ. Σαλμά εάν «η ιδιότητά του ως βουλευτή άνοιξε δρόμους για να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία να ληφθούν πιο γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις και εάν είχε πάρει τηλέφωνο τον τότε υπουργό Μάκη Βορίδη» η απάντηση του κ. Σαλμά ήταν κατηγορηματικά αρνητική.
Η κ. Καββαδία ρώτησε τον μάρτυρα «εάν υπάρχουν διπλοεγγραφές σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες αρθροσκοπήσεις» για να λάβει την απάντηση ότι «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, το μόνο που υπάρχει είναι κάποιοι να έχουν κάνει αρθροσκοπήσεις και στα δύο γόνατα».
Ερωτηθείς εάν «χρεώνονταν ξεχωριστά το κάθε πόδι» ο κ. Σαλμάς απήντησε ότι «έπρεπε ο κ. Γεωργακόπουλος να βάλει “κόφτη” και αν κάποιος έκανε στο ένα πόδι να πληρώνεται λιγότερο το άλλο», με την κ. Καββαδία να σχολιάζει «εμείς τα 1.500 ευρώ που κόστιζαν αυτές οι αρθροσκοπήσεις τα κάναμε 400 ευρώ».
Στην ερώτηση του εισηγητή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη εάν «ο επόμενος υπουργός θα μπορούσε να αναστείλει την απόφαση Βορίδη» ο κ. Σαλμάς απάντησε ότι «ο επόμενος υπουργός θα μπορούσε να αναστείλει την οποιαδήποτε απόφαση, για λόγους δημοσίους συμφέροντος, καθώς αυτός είναι που νομοθετεί» και συμπλήρωσε ότι «ο ίδιος ως υπουργός είχε αναστείλει ακόμα και δικές του προηγούμενες αποφάσεις».
Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο «από πότε ήταν σε γνώση της νέας κυβέρνησης το θέμα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και πότε μείωσε την τιμή τους» ο κ. Σαλμάς είπε ότι «από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (3-3-2015) ο υπουργός υγείας κ. Ξανθός γνώριζε, καθώς είχε λάβει επιστολή, για το κόστος των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και δεν έκανε τίποτα. Το θέμα έφτασε σε αυτεπάγγελτη εξέταση από ρεπορτάζ εφημερίδας».
Ο Μάριος Σαλμάς, μάλιστα, απαντώντας στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα υποστήριξε ότι «στην εφημερίδα που φιλοξένησε το δημοσίευμα διαφημιζόταν η Novartis» και κατέληξε λέγοντας «με πολέμησε η Novartis μέσω media γιατί έβγαλα στο αέρα το σκάνδαλο με την εταιρεία».
Τέλος ερωτηθείς από τον κ. Μάρδα «εάν πίστευε ότι θα έχαναν τις εκλογές για αυτό και η σπουδή που επέδειξε ο κ. Βορίδης για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις» ο κ. Σαλμάς απήντησε κατηγορηματικά «όχι» και συμπλήρωσε ότι «κάθε υπουργός πριν τις εκλογές θέλει να ολοκληρώνει το έργο του και τους φακέλους που έχει αναλάβει».