Σπασμένοι, τρύπιοι, χωρίς καπάκια, και το χειρότερο μυρίζουν ανυπόφορα – 8.000 νέους κάδους έχει παραγγείλει ο δήμος της Αθήνας – «Οι άσχημες μυρωδιές φτάνουν στα μπαλκόνια μας» αναφέρουν πολίτες
Ανάστατοι βρίσκονται οι κάτοικοι και των εφτά δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου της Αθήνας αφού οι κάδοι απορριμμάτων στις γειτονιές τους έχουν να αντικατασταθούν εδώ και 13 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να είναι σπασμένοι, τρύπιοι, χωρίς καπάκια, και το χειρότερο να μυρίζουν άσχημα.
«Πρόβλημα στο μάζεμα δεν έχουμε τελευταία, έχουμε όμως με τους κάδους απορριμμάτων αφού είναι σε άθλια κατάσταση και δεν έχουν αλλαχτεί εδώ και εφταετία. Οι άσχημες μυρωδιές φτάνουν στα μπαλκόνια μας» λέει στο protothema.gr η κ. Μαρία κάτοικος της περιοχής του Κουκακίου.
«Βέβαια, και οι οδοκαθαριστές δεν μαζεύουν σωστά τα σκουπίδια αφού τα περιττώματα των ζώων τα αφήνουν στην άκρη του δρόμου. Εγώ του σκύλου μου τα μαζεύω, ορίστε και η σακούλιτσα με το χαρτί μου» μας είπε ολοκληρώνοντας την φράση της, πριν αποχωρήσει με το κατοικίδιο της.
Ένας καταστηματάρχης, επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, ρωτώντας τον για τον κάδο απορριμμάτων που βρισκόταν μισοκατεστραμμένος, βγάζοντας μια άσχημη μυρωδιά έξω από την πόρτα του, με παρέπεμψε γελώντας στο δημοτικό διαμέρισμα της περιοχής προκειμένου να δω πόσες καταγγελίες έχουν γίνει από τον ίδιο αλλά και από τους κατοίκους της γειτονιάς.
«Δεν βλέπεις τι γίνετε; Αν θες τράβα μέχρι τα γραφεία του διαμερίσματος μας και ρώτα».
Για τους κάδους ανακύκλωσης ακούσαμε από κατοίκους του δήμου της Αθήνας ότι βρίσκονται έως και 600 μετρά μακριά από την πόρτα του σπιτιού τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετάνε συγκεντρωτικά τα απορρίμματα της ανακύκλωσης.
«Στους κάδους ανακύκλωσης έχουμε θέμα με την οριοθέτηση τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης της Αθήνας Ανδρέας Βαρελάς.
Συνέχισε λέγοντας πως «προσπαθούμε να έχουμε μια καλύτερη οριοθέτηση και μάλιστα με ευκαιρία την συζήτηση την οποία κάνουμε θέλω να πω ότι από Σεπτέμβριο θα γίνει μια καινούργια οριοθέτηση των κάδων ώστε να πλησιάσουν πιο κοντά στα σπίτια αλλά και να τοποθετηθούνε καλύτερα και πιο λειτουργικά για τις ανάγκες της προώθησης της ανακύκλωσης».
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι κάδοι απορριμμάτων έχουν μέσο όρο «ζωής» έξι με εφτά χρόνια και φυσικά παίζει ρόλο το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένοι ώστε να φτάσουν το επιθυμητό χρονικό όριο χρήσης για την μέγιστη εξυπηρέτηση όλων των πλευρών.
Στον δήμο της Αθήνας υπάρχουν κάδοι που τοποθετήθηκαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και είναι αυτοί που βρίσκονται στην πιο άσχημη κατάσταση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος του δήμου της Αθήνας κ. Βαρελάς.
«Οι κάδοι μας ως επί το πλείστον είναι προμήθειες του 2002 και του 2003 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δηλαδή διανύουν τον 12ο με 13ο χρόνο τους. Η προμήθεια η οποία είχε γίνει πλαστικών κάδων, δυστυχώς αποδείχτηκε ότι ήταν αποτυχημένη, με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλούς κάδους οι οποίοι είναι σε πολύ κακή κατάσταση και χωρίς καπάκια».
Το protothema.gr μίλησε με τον αντιδήμαρχο, μεταφέροντάς του τα παράπονα των δημοτών και ο οποίος με ειλικρίνεια, απάντησε πως σε «ότι λένε οι δημότες είναι πραγματικότητα»
«Ότι λένε οι δημότες μας είναι πραγματικότητα. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται με ημερήσια πλυσίματα, αυτοί οι κάδοι πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν από τους δρόμους της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του.
Συνεχίζοντας είπε, «ο δήμος της Αθήνας έχει προβεί σε διαγωνισμό, έχουμε μειοδότη για την προμήθεια 8.000 κάδων σιδερένιων, με πλαστικό καπάκι και ποδομοχλό, οι οποίοι πιστεύουμε θα αρχίσουν να παραδίδονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου στον δήμο και σταδιακά, οργανωμένα, ανά δημοτικό διαμέρισμα θα αντικατασταθούνε οι παλαιοί κάδοι οι οποίοι υπάρχουν».
Πηγή: Πηγή