Ένα διαζύγιο συνοδεύεται αναμφίβολα από σωρεία αρνητικών συναισθημάτων και μπορεί να καταπονήσει την ψυχική υγεία τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας.
Ποιος είναι, όμως, ο αντίκτυπος στο ίδιο το σώμα μας και τι υποστηρίζουν οι ειδικοί για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να πυροδοτήσει;
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Health and Social Behavior και αφορούσε σε περίπου 9.000 ενήλικες, ηλικίας 51 έως 61 ετών, κατέδειξε ότι το διαζύγιο συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων (π.χ. καρδιοπάθεια, διαβήτης, καρκίνος) σε ποσοστό 20%.
Μια τέτοια δραματική αλλαγή στη ζωή του ατόμου μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος, να συμβάλει στην εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης, αλλά και να οδηγήσει σε σημαντική καταπόνηση της σωματικής υγείας λόγω του αυξημένου στρες.
Οι ερευνητές συνιστούν στα άτομα που βρίσκονται σε μια τέτοια φάση της ζωής τους όχι μόνο να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός ψυχολόγου, αλλά και να μη χάσουν επαφή με τον προσωπικό τους ιατρό, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουν ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας όπως η υπέρταση.
Μια σημαντική διαπίστωση που έκαναν οι ερευνητές ήταν ότι ένας δεύτερος γάμος μετά το διαζύγιο δε φαίνεται να «εξουδετερώνει» το δραματικό αντίκτυπο του πρώτου χωρισμού.
Μία ακόμη επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Men’s Health, έδειξε ότι ένα διαζύγιο επιβαρύνει σε μεγαλύτερο βαθμό την υγεία του άνδρα σε σύγκριση με την υγεία της γυναίκας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χωρισμένοι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές επιπλοκές, στην υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους παντρεμένους, ενώ, παράλληλα, είναι κατά 45% πιο πιθανό να εκδηλώσουν τάσεις αυτοκτονίας ή να υιοθετήσουν επικίνδυνες συνήθειες, όπως η κατάχρηση αλκοόλ.
Αντίστοιχη μελέτη που αφορούσε στο γυναικείο φύλο και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Marriage and Family έδειξε, βέβαια, ότι και η υγεία της γυναίκας πάσχει μετά το διαζύγιο, κυρίως λόγω των οικονομικών δυσχερειών που μπορεί να αντιμετωπίσει ή λόγω της μακρόχρονης ψυχολογικής καταπόνησης και του αυξημένου στρες.