Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity καταδεικνύει ότι οι κοινωνικές διακρίσεις απέναντι σε άτομα με αυξημένο βάρος δε συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου της παχυσαρκίας.
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου μελέτησαν περίπου 3.000 ενήλικες για περίοδο τεσσάρων ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι ήρθαν αντιμέτωποι με διακρίσεις λόγω του βάρους τους όχι μόνο δεν έχασαν τα περιττά κιλά αλλά κατέληξαν να πάρουν ακόμη περισσότερα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι διακρίσεις δεν προκαλούν άμεσα την αύξηση του βάρους, όμως μπορεί να ωθήσουν το άτομο να καταφύγει στο φαγητό λόγω συναισθηματικής φόρτισης.
Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν έχουν έρθει αντιμέτωποι με ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω του βάρους τους, για παράδειγμα να μην έχουν εξυπηρετηθεί ικανοποιητικά σε κάποιο κατάστημα, να τους έχουν φερθεί με ασέβεια ή να έχουν παρενοχληθεί.
Ένας στους είκοσι συμμετέχοντες δήλωσε πως έχει αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά. Στην υποομάδα των συμμετεχόντων με υπερβολικά υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο (ένας στους τρεις συμμετέχοντες).
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι είχαν εισπράξει αρνητικά σχόλια, ανεξάρτητα από το βάρος τους, πήραν περίπου ένα κιλό στο διάστημα των τεσσάρων ετών. Όσοι δεν ανέφεραν τέτοιες εμπειρίες, έχασαν περίπου 0,7 κιλά.
Τα σχόλια και οι άσχημες συμπεριφορές φαίνεται λοιπόν πως αποδεικνύονται αντι-παραγωγικά, ενώ αντίθετα χρειάζεται ο κοινωνικός περίγυρος να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τα άτομα που πρέπει να χάσουν βάρος.
Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Σάρα Τζάκσον, δηλώνει πως «οι κοινωνικές διακρίσεις εντείνουν το στρες, με αποτέλεσμα το άτομο να στρέφεται ευκολότερα στο ανθυγιεινό φαγητό». Επίσης, η αυτοπεποίθηση του ατόμου δέχεται ισχυρό πλήγμα κι έτσι είναι πιο πιθανό να απέχει από τη γυμναστική.