Τους τελευταίους μήνες δεν έχει δημοσιευτεί ούτε μία ενθαρρυντική για το κυβερνών κόμμα δημοσκόπηση, απόδειξη της τραγικής εικόνας από την αποσύνθεση που παρουσιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε όλα τα μέτωπα.
Παρ’ όλα αυτά, η επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την εβδομάδα που φεύγει, βάζοντας στο κάδρο αναδρομικά, προσλήψεις, καθώς και άλλα «δωράκια», έγινε με βασική αφορμή τα τραγικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από έρευνα που παρήγγειλε το ίδιο το Μαξίμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, έπειτα από μια μυστική δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε με τη μέθοδο της κάλπης σε πανελλαδικό επίπεδο, ήταν αυτή που έσπειρε τον πανικό στο επιτελείο του Μαξίμου, καθώς αποτυπώνονταν στα στοιχεία της η ραγδαία επιδείνωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία σε διψήφια ποσοστά.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τα ευρήματα της επίμαχης δημοσκόπησης, αναλύθηκαν επί μακρόν σε μυστική σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και εκεί οργανώθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για αναστροφή του κλίματος, έχοντας ως βάση την αρχή «παροχές» και «χειροπέδες» έως τις εκλογές.
Επί της ουσίας, εκεί αποφασίστηκε και η κλιμάκωση της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης με βάση δύο κατευθύνσεις δηλαδή από τη μια το δόγμα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, «Τσοβόλα δώσ τα όλα» και από την άλλη το δόγμα Πολάκη δηλαδή «να βάλουμε και κανέναν φυλακή αν θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές».
Στο πλαίσιο αυτό, η τακτική του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που συνοψίζεται στη φράση «ο χαμένος τα δίνει όλα», ναι μεν εγκυμονεί κινδύνους για την επόμενη κυβέρνηση, καθώς «ναρκοθετείται» το οικονομικό περιβάλλον, σε σημείο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με τη σύναψη ενός νέου Μνημονίου, ωστόσο όλα δείχνουν πως μέλημά τους είναι να κληροδοτήσουν «καμένη γη» και «γκρεμισμένες γέφυρες».
Και αυτό όχι τόσο μέσα από σειρά αποφάσεων που συνιστούν μεν υποχρέωση της κυβέρνησης βάσει δικαστικών αποφάσεων αλλά τις προβάλλει ως ευεργετικό μέτρο δικό της, όπως η επιστροφή των αναδρομικών (στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί, σώματα ασφαλείας) όσο μέσα από τη νομοθέτηση του περίφημου πακέτου μέτρων της Θεσσαλονίκης. της δίχως δηλαδή δημοσιονομικής τεκμηρίωσης υπόσχεσης για αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο.
Επίσης, η επικοινωνιακή ορμή της παροχολογίας ως άλλου success story, για άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής στην οποία η κυβέρνηση εντάσσει και τη μη περικοπή των συντάξεων που θα κριθεί το επόμενο διάστημα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα σε περίπτωση αρνητικού νεύματος από τις Βρυξέλλες και με δεδομένο ότι οι πρωτοβουλίες εξυπηρετούν τον προεκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου να οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε «μονομερείς ενέργειες».
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέτωπο, αυτό της αντιμετώπισης της διαφθοράς αλά καρτ και της ηθικής απαξίωσης του παλαιού πολιτικού συστήματος, δηλαδή το περίφημο δόγμα Πολάκη, αυτό ξετυλίγεται με επικοινωνιακή δεξιοτεχνία «τμηματικά».
Στόχος του η αναβίωση του προεκλογικού διλήμματος μεταξύ της «Αριστεράς του ήθους» που κράτησε την κοινωνία όρθια και έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια και των καταχραστών του δημόσιου χρήματος που οδήγησαν σε χρεοκοπία την Ελλάδα και στα Μνημόνια. Αλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τελευταία παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή.
Ετσι λοιπόν, ακόμη και αν από τις υποθέσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε διαστάσεις σκανδάλου δομώντας εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για τους πολιτικούς αντιπάλους του η μεθόδευση που θα ακολουθεί μέχρι τις εκλογές θα είναι τέτοια που με τη βοήθεια των φιλικά προσκείμενων MME προς την κυβέρνηση θα δημιουργεί έστω και ευκαιριακά επικοινωνιακό θόρυβο για να ενισχύεται το αφήγημα «Εμείς οι καθαροί και οι άλλοι οι διεφθαρμένοι»…
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών έχει ήδη αρχίσει.
Ο μόνος που γνωρίζει τον ακριβή χρόνο είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως έχει το προνόμιο του αιφνιδιασμού, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.