Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Διατηρούσαμε κάποιες επιφυλάξεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν από τις πρώτες ώρες της επίσκεψης του στην Αθήνα.
Το ύφος , η γλώσσα του σώματος έδειχνε την πραγματική διάσταση της επίσκεψης. Ο σουλτάνος ήρθε να επισκεφθεί το βιλαέτι του και να επιβάλει τους όρους των συνομιλιών του.
Την στιγμή που o Ερντογάν βάλλεται από τρία γιγαντιαία σκάνδαλα του Ζαρράμπ, της φοροδιαφυγής
στα νησιά Μαν , του στρατηγού Φλίνν , αναζητούσε μια σανίδα σωτηρίας και την βρήκε. Έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πολυπόθητο ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάννης .
Αφελείς όλοι όσοι πιστεύουν ότι τα λόγια αυτά λέχθηκαν για εσωτερική κατανάλωση. Πάγια επιθυμία της Άγκυρας είναι η αναθεώρηση των διατάξεων της Λοζάννης.
Βέβαια, μας είχε προϊδεάσει για αυτό από την παραμονή με τη συνέντευξη του στον Αλέξη Παπαχελά. Θα έπρεπε λοιπόν η ελληνική πλευρά να είναι καλά προετοιμασμένη . Δυστυχώς η εικόνα με τον Πρόεδρο ήταν άκρως απογοητευτική.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τις απόψεις του για τη Λοζάννη για να δεχθεί ηχηρό ράπισμα από τον σουλτάνο. Τόλμησε να μιλήσει για το θέμα της Μουσουλμανικής Μειονότητας και την εκλογή των μουφτήδων. Ταύτισε δηλαδή την εκλογή των απλών ιερέων με την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Ο φιλεύσπλαχνος σουλτάνος δήλωσε ότι χάρισε την ιθαγένεια σε Μητροπολίτες για να μην μειωθεί ο αριθμός των μελών της Συνόδου… Θα περίμενε κανείς από τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας να θίξει πρώτα από όλα τους λόγους και τις αιτίες της συρρίκνωσης του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Να του υπενθυμίσει το Βαρλίκι, τη στράτευση των είκοσι ηλικιών , το Πογκρόμ του 1955 και να τον ρωτήσει αν έζησαν κάτι τέτοιο οι Μουσουλμάνοι της Θράκης. Θα έπρεπε επίσης να τονίσει ότι η Ιερά Σύνοδος υποδεικνύει τρεις υποψηφίους Μητροπολίτες στον Νομάρχη Κωνσταντινούπολης κι εκείνος επιλέγει έναν από αυτούς. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τελικά επιλέγεται από έναν απλό Νομάρχη!
Όσο για τις θρησκευτικές ελευθερίες έπρεπε να του υπενθυμίσει το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής.
Ο Πρόεδρος αντί να πει αυτά προτίμησε να δηλώσει αναρμόδιος για να τον συνθλίψει τελικά ο σουλτάνος. Αφού ο κύριος Πρόεδρος είναι αναρμόδιος γιατί έθιξε το θέμα αυτό και να προσφέρει στον σουλτάνο την ευκαιρία να γίνει ήρωας;
Ο λύκος δεν γίνεται ποτέ αρνί. Ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Συνθήκη της Λοζάννης. Παλαιότερα Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ίδια άποψη με τον Ερντογάν. “Μια Συνθήκη που υπεγράφη πριν εκατό περίπου χρόνια είναι παρωχημένη και χρειάζεται αναθεώρηση της”.
Τυχαίο, συμπτωματικό ή μεθοδευμένο; Εύχομαι να διαψεύσουν οι απόψεις μας , αλλά θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το επίμαχο θέμα. Η Τουρκία ουδέποτε παραιτήθηκε από τον Ιερό Όρκο (Misaki Milli). Στην μυστική συνεδρίαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης που έγινε στις 2 Μαρτίου 1923, ο Ισμέτ Ινονού δήλωσε ότι έθεσαν στην τουρκική αντιπροσωπεία πακέτο το εδαφικό , Νησιά, σύνορα Συρίας και Μοσούλη.
Εκείνος προτίμησε να διαπραγματευτεί μόνο το ζήτημα της Μοσούλης. Φυσικά το πετρέλαιο τους ενδιέφερε περισσότερο από τα ξερονήσια του Αιγαίου. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Ο Ερντογάν δεν διεκδικεί , όπως δήλωσε, εδάφη, αυτό που θέλει είναι μερίδιο στα πλούσια κοιτάσματα. Όλη η συζήτηση και ο καυγάς γίνεται για αυτό. Η οικονομία της χώρας εκπέμπει S.O.S. Η λίρα καταρρέει και ο πληθωρισμός καλπάζει. Χρειάζεται χρήμα πολύ χρήμα. Εμείς του στρώνουμε το χαλί για να το επιτύχει….
militaire.gr