Εξαιρετικά χαμηλό είναι το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του παγκρέατος σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, έναν ασυμπτωματικό καρκίνο, ο οποίος αποτελεί την 4η ή 5η αιτία θανάτου σήμερα, ενώ το 2030 θα είναι η 2η αιτία θνησιμότητας. Το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος.
Την ίδια ώρα, αυτό που φαίνεται ότι είναι το πλέον επιτακτικό για την ασθένεια, είναι η δημιουργία Κέντρων Αναφοράς και Αριστείας στην χώρα μας, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς και στα οποία εκτός από την χειρουργική και μετεγχειρητική φροντίδα, οι πάσχοντες, θα μπορούν να έχουν κυρίως, σωστή διάγνωση και θεραπεία. Επομένως, η συγκεκριμενοποίηση των υπηρεσιών σε αυτά τα Κέντρα Αναφοράς η οποία απαιτεί ένα σύνολο ειδικοτήτων και όχι έναν γιατρό, αλλά και η καθοδήγηση της χρηματοδότησης για την έρευνα, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα για την αντιμετώπιση της νόσου.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος στις 13.11.2014, παρουσιάστηκε έρευνα που διεξήχθη στις αρχές του έτους, με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 ερωτώμενων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στόχος της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Celgene, ήταν να καταγράψει τον βαθμό ενημέρωσης γύρω από τον παγκρεατικό καρκίνο, το ενδιαφέρον του κοινού για τη νόσο και την ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος. Σε συντριπτικό ποσοστό, 87%, οι ερωτώμενοι αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, κατατάσσοντάς τον στις πρώτες θέσεις μεταξύ ασθενειών όπως τα καρδιακά επεισόδια, το αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι ψυχικές διαταραχές. Σε αυθόρμητες αναφορές για τους τύπους του καρκίνου που γνωρίζουν και έρχονται πρώτοι στο μυαλό τους, μόλις το 2% των ερωτηθέντων ανέφερε πρώτο τον παγκρεατικό καρκίνο, ενώ σε ποσοστό 37% οι ερωτώμενοι ανέφεραν τον καρκίνο του μαστού και σε ποσοστό 20% τον καρκίνο στον πνεύμονα. Αυτή η εικόνα αντιστράφηκε, όταν όλοι οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης του παγκρεατικού καρκίνου, με ποσοστό μεγαλύτερο από 70% να δηλώνει πως θα υποστήριζε ιδιαίτερα μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, ενώ σε ποσοστό 50% δήλωσαν πρόθυμοι να υποστηρίξουν ενεργά μια τέτοια προσπάθεια.
ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
• Το 49% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ και το 64% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη δήλωσε πως δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος
• 3 στους 4 ερωτηθέντες πιστεύουν πως είναι πολύ σημαντικό το κοινό να ενημερωθεί για την ασθένεια
• 61% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε πως η καμπάνια ενημέρωσης θα πρέπει να υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης μεθόδων προληπτικού ελέγχου και εργαλείων έγκαιρης διάγνωσης, καθώς βέβαια και την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας.
Η Julie Fleshman, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Pancreatic Cancer Action Network (www.pancan.org) δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με τον παγκρεατικό καρκίνο και την ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας. Είναι σαφές πως όταν καταλαβαίνει κανείς τη σοβαρότητα αυτής της μορφής καρκίνου, επιζητά να βοηθήσει και να αναλάβει δράση. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος που θεσμοθετήθηκε από Συλλόγους ασθενών και φορείς σε όλο τον κόσμο αποτελεί το έναυσμα για την έναρξη μιας παγκόσμιας προσπάθειας για περισσότερη ενημέρωση, που μπορεί να κάνει τη διαφορά για τους ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο».
«H Celgene έχει αναλάβει εδώ και καιρό μια ουσιαστική δέσμευση προκειμένου να απαντήσει στις ανάγκες των ασθενών που αντιμετωπίζουν αυτή τη σοβαρότατη ασθένεια. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται στο πλευρό των συλλόγων σε όλο τον κόσμο με στόχο να ενισχύσει την ενημέρωση σχετικά με τον παγκρεατικό καρκίνο και την πρόοδο που σημειώνεται ενάντια σε αυτόν τον απειλητικό καρκίνο. Η ανατροπή των αρνητικών στατιστικών που συνοδεύουν αυτή τη νόσο, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση, όμως με την κατάλληλη θεραπεία και τις περισσότερες από 170 διεθνείς κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετέχουν 35.000 ασθενείς, πιστεύουμε πως θα σημειωθεί πρόοδος» δήλωσε ο Markus Renschler της Celgene, MD, Senior Vice President και Global Head, Hematology & Oncology Medical Affairs.
Ποιά είναι η CELGENE
H Celgene κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας παγκοσμίως. Είναι μία διεθνής φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Summit, New Jersey των ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και φλεγμονωδών νοσημάτων, μέσω της γονιδιακής και πρωτεϊνικής ρύθμισης. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, βελτιώνοντας τη ζωή των ασθενών με καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει στο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης περισσότερες από 25 μοναδικές χημικές ενώσεις για περισσότερους από 30 θεραπευτικούς τομείς, ενώ προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε 300 κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση αιματολογικών κακοηθειών και καρκινικών όγκων, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλού μυελώματος, των μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων, της χρόνιας λεμφοκυτταρικής αναιμίας, του λεμφώματος non-Hodgkin, της μυελοΐνωσης, του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του προστάτη. Η Genesis Pharma είναι αποκλειστικός συνεργάτης της Celgene στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη:
Eurostat: Ένας στους τέσσερις θανάτους στην Ε.E. προκαλείται από καρκίνο
Η ασθένεια των ούλων συνδέεται με τον καρκίνο στο πάγκρεας