Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Physiology έδειξε ότι η σωματική άσκηση ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο, ενώ τους προστατεύει και από πιθανά καρδιακά προβλήματα.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν την εξέλιξη της χημειοθεραπείας σε ποντίκια-πειραματόζωα που είχαν καρκινικό μελάνωμα. Σκοπός τους ήταν να προσδιοριστεί αν η σωματική άσκηση μπορεί να προστατεύσει ασθενείς με καρκίνο από καρδιακές νόσους, οι οποίες είναι συνήθως αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας με δοξορουβικίνη.
Η συγκεκριμένη δραστική ουσία χρησιμοποιείται ευρέως στις χημειοθεραπείες επειδή έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική απέναντι σε πολλές μορφές καρκίνου. Μία από τις παρενέργειές της όμως είναι η βλάβη που προκαλεί στα κύτταρα της καρδιάς, κάτι που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε καρδιακή νόσο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική άσκηση ΠΡΙΝ κάποιος ασθενής με καρκίνο ξεκινήσει την διαδικασία της χημειοθεραπείας, μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα της καρδιάς από τις βλαβερές επιπτώσεις της δοξορουβικίνης. Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για την επίδραση της σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.
Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι ότι το περπάτημα ή το ελαφρύ τρέξιμο για περίοδο 45 λεπτών σε συχνότητα 5 φορών την εβδομάδα, ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.
Τα ποντίκια-πειραματόζωα που ασκούνταν τακτικά έδειξαν επίσης μεγαλύτερη μείωση των καρκινικών όγκων σε σχέση με τα ποντίκια που δεν ασκούνταν, μετά από πάροδο 2 εβδομάδων χημειοθεραπείας.