ΔΙΑΦΟΡΑ

Κάνει καλό η νηστεία στα παιδιά;

Πλησιάζει η Σαρακοστή και μαζί της ξεκινά και η νηστεία, κι έτσι αρκετοί γονείς σκέφτονται αν θα πρέπει να βάλουν τα παιδιά τους σ’ αυτή τη διαδικασία κι αν κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους για την υγεία και τη σωματική ανάπτυξη τους. Η Δρ. Μαρία Ψωμά έχει όλες τις απαντήσεις.

Από ποια ηλικία ενδείκνυται να νηστεύει ένα παιδί;
«Ως ιατρός , δε θα πρότεινα τη νηστεία για τα παιδιά, ειδικότερα σε μικρές ηλικίες, κάτω 6 ετών. Ως άτομο όμως που σέβεται τις αρχές της θρησκείας και της οικογένειας αυτό που θα πρότεινα είναι να νηστεύουν για λίγες ημέρες . Για παράδειγμα την εβδομάδα του Πάσχα, ή μεμονωμένες ημέρες (Τετάρτη-Παρασκευή). Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού καθώς και αν έχει κάποιες διατροφικές ελλείψεις .

Η αποχή από σημαντικές ομάδες τροφίμων δεν ενέχει πιθανούς κινδύνους για διατροφικές ελλείψεις;
«Στη νηστεία, αν αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης σιδήρου, ασβεστίου και πρωτεϊνών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές μορφές διατροφής.»

Τι μπορεί να καταναλώνει το παιδί αντί για κρέας;
«Για να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος, καλό είναι να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι ή ξηρούς καρπούς για να συμπληρωθούν τα αμινοξέα τους και να γίνει μια πλήρης πρωτεΐνη, βασική για την ανάπτυξη του παιδιού.»

Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους σε ασβέστιο;
«Λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά, πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη ασβεστίου. Είναι απαραίτητο να εντάξουμε στη διατροφή τους αμύγδαλα, μπρόκολο, χαλβά και σουσάμι που έχουν υψηλό ασβέστιο.»

Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του σε σίδηρο;
«Η πρόσληψη σιδήρου είναι πολύ σημαντική. Στη νηστεία, επειδή απουσιάζει η πιο βιοδιαθέσιμη μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας, θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιό του φακές, αποξηραμένα βερίκοκα και να τα συνδυάζουμε με βιταμίνη C και φυλλικό οξύ για μέγιστη απορρόφηση. Έτσι μπορούμε με το φαγητό να σερβίρουμε μπρόκολο που έχει βιταμίνη C ή να τρώνε μετά το γεύμα ακτινίδια, πορτοκάλι ή φράουλες που είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη C.»

Τι πρέπει να περιλαμβάνει μία καλά σχεδιασμένη διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας;
«Συνοπτικά θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα το διαιτολόγιο των παιδιών, γιατί είναι πολύ πιο ευάλωτα σε διατροφικές ελλείψεις συγκριτικά με τους μεγάλους, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Το διαιτολόγιό τους πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως ψωμί σικάλεως με ταχίνι ή με φυστικοβούτυρο που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη ή αμυγδαλοβούτυρο που είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Επίσης ξηρούς καρπούς, ρύζι, όσπρια και φυσικά θαλασσινά,που περιέχουν πρωτεΐνη και ψευδάργυρο. Στα ζυμαρικά μπορείτε να προσθέσετε μια σάλτσα με ντομάτα και μανιτάρια, επίσης υψηλά σε πρωτεΐνη και ψευδάργυρο ο οποίος είναι σημαντικός για το ανοσοποιητικό.»

Μετά το πέρας της νηστείας, πώς θα πρέπει να γίνει η μετάβαση στις προηγούμενες διατροφικές συνήθειες;
«Όπως και στους μεγάλους η μετάβαση είναι σημαντικό να γίνεται ομαλά, για να μην επιβαρυνθεί το ευαίσθητο γαστρεντερικό τους. Αρχίστε να εντάσσετε σταδιακά το κρέας και τα αυγά και όχι μεγάλες ποσότητες.»

Πηγή: ygeiamou.gr – Δρ. Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρό-Βιοπαθολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact