Η Greenpeace προειδοποιεί για περιοχή που θα κατοικηθεί ξανά
Η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει ξανά κατοικήσιμη την Ιιτάτε, μια από τις περιοχές που είχαν εκκενωθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει μακροπρόθεσμα την ακτινοβολία στην οποία θα είναι εκτεθειμένοι οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν εκεί, ανακοίνωσε σήμερα η Greenpeace.
«Κάποιες σχετικά υψηλές τιμές ακτινοβολίας μέσα αλλά και έξω από τα σπίτια στην περιοχή του Ιιτάτε δείχνουν ότι υπάρχει ένας μη αποδεκτός κίνδυνος έκθεσης των κατοίκων αν επιστρέψουν», υπογράμμισε η Greenpeace, η οποία έχει κάνει χιλιάδες μετρήσεις σε διάφορες ζώνες του Ιιτάτε (σπίτια και τα περίχωρά τους, δρόμους, χωράφια, δάση κλπ).
Το Ιιτάτε συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών της Φουκουσίμα που ενώ βρίσκονται σχετικά μακριά (περισσότερα από 40 χλμ βορειοδυτικά) από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στον οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα, μολύνθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από ραδιενέργεια. Οι αρχές ωστόσο το αντιλήφθηκαν αρκετά αργά και η εκκένωση της περιοχής έγινε μόλις στα τέλη Απριλίου του 2011.
Τον περασμένο Ιούνιο, το τμήμα διαχείρισης πυρηνικών καταστροφών του υπουργείου Βιομηχανίας δημοσίευσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «πληρούνται οι όροι για την άρση της εντολής εκκένωσης και αυτή δεν θα ισχύει πλέον από τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου του 2017». Σύμφωνα με την νομαρχία, την 1η Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι από 6.000 πρώην κάτοικοι του Ιιτάτε ζούσαν εκτός της πόλης.
Έξι χρόνια μετά το δράμα της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση θεωρεί αυτήν την αγροτική ζώνη εκ νέου κατοικήσιμη χάρη στην απολύμανση της περιοχής, η οποία επέτρεψε να μειωθούν οι δόσεις έκθεσης στην περίμετρο των σπιτιών.
Ωστόσο σε δηλώσεις που έκαναν στο AFP, υπεύθυνοι της Greenpeace χαρακτήρισαν αυτόν τον καθαρισμό μερικό και ανομοιομερή. Σημείωσαν ότι η ραδιενέργεια είναι κατανεμημένη κατά τέτοιον τρόπο που για να αποφύγει κάποιος τον κίνδυνο έκθεσής του θα πρέπει να ζει μια «αφύσικη» ζωή.
«Το επίπεδο ραδιενέργειας στα δάση, τα οποία αποτελούν το 75% της ζώνης και ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων πριν από το δυστύχημα, εξακολουθεί να μπορεί να συγκριθεί με αυτό της ζώνης των 30 χλμ στην οποία εξακολουθεί να απαγορεύεται η διαμονή γύρω από το Τσερνόμπιλ», αναφέρει εξάλλου η Greenpeace σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η απολύμανση του δάσους είναι αδύνατη και οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες το γνωρίζουν αυτό, είναι αποφασισμένες να προβούν στον καθαρισμό μόνον των σπιτιών και μιας ζώνης 20 μέτρων γύρω από τους χώρους διαβίωσης και διέλευσης.
«Η Greenpeace δεν θέλει να υποκαταστήσει τους πολίτες, εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν συνειδητά αν θέλουν να επιστρέψουν στο Ιιτάτε ή όχι, αλλά τους δίδουμε επιπρόσθετες πληροφορίες για να στηρίξουν την απόφασή τους», εξήγησε στο AFP ο Γιαν Βαν ντε Πούτε, ένας ειδικός στην Greenpeace στις μετρήσεις της ραδιενέργειας.
Σύμφωνα με αυτόν, η κύρια πηγή ανησυχίας είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε εκτίμηση των κινδύνων από την έκθεση των κατοίκων, όχι για μια χρονιά, αλλά για δεκαετίες, για την υπόλοιπη ζωή τους, καθώς ούτε και για τον κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης μέσω των δασών.