Η επιτροπή της Unesco για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς συνεδρίασε την Κωνσταντινούπολη αυτό τον Ιούλιο και αποφάσισε να συμπεριλάβει την Βενετία στη λίστα των μνημείων που κινδυνεύουν.
Η ένταξη της Βενετίας στη λίστα ισχύει ως την επόμενη συνάντηση της επιτροπής, το 2017. Στη «μαύρη» λίστα υπάρχουν 55 χώρες, εκ των οποίων μόνο οι 5 ανήκουν στη Δύση, αποτελεί αγκάθι για την ιταλική κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί τα πολιτιστικά της φιλέτα ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Επιπλέον, μπορεί να σημαίνει για την Unesco ότι θα περάσει σε άλλα, πιο δρακόντεια μέτρα για την πολύπαθη Βενετία.
Η Ιταλία είχε πάρει ήδη κίτρινη κάρτα για την Βενετία στην συνάντηση της Ντόχα, το 2014 και είχε λάβει διορία ως το 2016 για να δράσει και να σταματήσει την καταστροφή της πόλης. Στην πραγματικότητα, το τελεσίγραφο της UNESCO πυροδοτήθηκε από σειρά προβλημάτων όπως η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους τουρίστες, αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα μεγάλης κλίμακας όπως είναι η κατασκευή νέων καναλιών καθώς και ενός υπόγειου σιδηροδρόμου κάτω από τη λιμνοθάλασσα, έργα που θα επιταχύνουν τη διάβρωση και θα ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στο ευαίσθητο οικολογικό – αστικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Βενετία.
Η Unesco, εν ολίγοις καταλογίζει στην Ιταλία αδιαφορία για ένα από τα διαμάντια της και έλλειψη στρατηγικής για τη σωτηρία ενός μνημείου που υποφέρει και θα πρέπει να δικαιολογεί τον τίτλο του «μοναδική παγκόσμια αξία» ώστε να είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Στην πραγματικότητα, αυτό που την απειλεί είναι η τεράστια τουριστική της ανάπτυξη που καταστρέφει την πόλη και τη μετατρέπει σε ένα είδος διεθνούς εμπορικού κέντρου και Ντίσνεϊλαντ.
Εκατομμύρια τουριστών, κάθε χρόνο, αλλάζουν ριζικά τη σύνθεση του πληθυσμού και την οικονομία, καθώς οι ντόπιοι παίρνουν τον δρόμο του ξεριζωμού και αυτοί που μένουν δεν μπορούν να κάνουν άλλο από το να εργαστούν στα ξενοδοχεία, εστιατόρια ή τα καταστήματα που πωλούν γυάλινα αναμνηστικά και μάσκες.
Στην έκθεση του Ιουλίου, η UNESCO εκφράζει τη «μεγάλη της ανησυχία» για τις μετατροπές και τα προτεινόμενα προγράμματα τα οποία απειλούν να επιφέρουν κοσμογονικές μεταβολές στη σχέση της πόλης με τη λιμνοθάλασσα, διαβρώνοντας έτσι την ακεραιότητα της Βενετίας.