Προειδοποίηση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου για τον επερχόμενο τριήμερο καύσωνα με κορύφωση την Πέμπτη.
“Έρχεται τριήμερος καύσωνας αλλά την Πέμπτη θα τη θυμάστε για καιρό” αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη και την Παρασκευή αναμένονται σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θερμοκρασίες που οριακά θα ξεπερνούν και τους 40°C.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η Πέμπτη θα είναι η πιο δύσκολη μέρα.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Καλλιάνου
ΕΡΧΕΤΑΙ 3-ΗΜΕΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΤΗ ΘΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ
Όπως σας είχα έγκαιρα ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες, ένας νέος και πιο ισχυρός καύσωνας θα μας επηρεάσει από αύριο Τετάρτη έως και την Παρασκευή. Την Τετάρτη και την Παρασκευή θα σημειωθούν σε πολλές πεδινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας θερμοκρασίες που οριακά θα ξεπερνούν και τους 40°C. Όμως η Πέμπτη θα είναι η πιο δύσκολη μέρα.
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΤΗ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ
Στη φωτογραφία που σας έχω επισυνάψει, μπορεί εύκολα να καταστεί σαφές ότι η Πέμπτη θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όμως θα επιμείνω για κάποια συγκεκριμένα τμήματα της επικράτειας όπου εκεί ο υδράργυρος θα ξεπεράσει και τους 42°C και πιθανότατα να φτάσει τους 43°C και ίσως πολύ τοπικά και τους 44°C. Άρα την Πέμπτη θα τη θυμόμαστε για καιρό λόγω και της αυξημένης δυσφορίας και τις βραδινές ώρες ειδικά στις μεγαλουπόλεις.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Τα τμήματα που την Πέμπτη θα επηρεαστούν περισσότερο από τον καύσωνα είναι τα ακόλουθα:
– Θεσσαλία
– Κεντρική και Ανατολική Στερεά
– Αττική και Εύβοια
– Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος
– Νότια Κρήτη
ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 40°C ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Πέμπτη θα είναι η πιο δύσκολη μέρα και για την Αττική. Ο υδράργυρος στο κέντρο της Αθήνας αργά το μεσημέρι θα ξεπεράσει πολύ εύκολα τους 40°C και τοπικά θα φτάσει και τους 41-42°C.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
Το Σάββατο θα μας “αποχαιρετήσουν” οι πολύ θερμές αέριες μάζες που για 11 ολόκληρες ημέρες θα μας έχουν ταλαιπωρήσει και η ατμόσφαιρα σταδιακά θα δροσίσει. Αν θυμάστε καλά, πριν από μέρες, σας είχα πει ότι έρχεται καύσωνας διαρκείας και που δεν θα τελείωνε την προηγούμενη Κυριακή (όπως όλοι έλεγαν) αλλά θα έπαιρνε παράταση έως και τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας. Δυστυχώς, αλλά επιβεβαιώθηκαν στο απόλυτο τα λεγόμενα μου.
Καλή υπομονή και σε όλες και όλους και προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.
Δεύτερο κύμα καύσωνα θα σαρώσει τη χώρα μέχρι την Παρασκευή
Οι θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα προκαλέσουν μια νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες.
Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σημειώνοντας ότι από σήμερα έως και την Παρασκευή, θα σημειωθεί μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα. Ειδικά για την Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Το κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες σήμερα, καθώς οι θερμότερες αέριες μάζες που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, θα αρχίζουν να κινούνται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέα άνοδο της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά σήμερα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια τους 35-36 ⁰C.
Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο 35-37 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη και στην Ανατολική Ρόδο έως τους 38 ⁰C, στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο τους 33-34 ⁰C. Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σήμερα, στα κεντρικά, βόρεια ορεινά τμήματα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών.
Καθώς θα διατηρηθούν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, οι εξασθενημένοι άνεμοι στα ηπειρωτικά, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξάνουν σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας. Αυξημένες θα διατηρηθούν επίσης οι συγκεντρώσεις σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.