ΚΑΙΡΟΣ

Καύσωνας 3 εβδομάδων – Πότε πέφτει θερμοκρασία; Πρόγνωση 4 μετεωρολόγων

Αρκετά μποφόρ με τον υδράργυρο να αγγίζει κατά τόπους ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα Πέμπτη, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι η ζέστη ήρθε για να μείνει τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, οι θερμοκρασίες είναι 6 με 9 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα -για μέσα Ιουλίου- στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και του Ιονίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη η μέγιστη ήταν στην Ιθάκη 41 βαθμοί, 39 σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.

Παράλληλα, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος, σήμερα στις Κυκλάδες αναμένονται 7 μποφόρ, ενώ στη βόρεια Κρήτη το θερμόμετρο θα δείξει 31-32 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή και το Σάββατο εξασθενούν οι άνεμοι και μόνο στα πιο ανατολικά τμήματα του Αιγαίου θα πνέουν έως 6 μποφόρ.

Καιρός: Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα

Η θερμοκρασία σταθερά και σήμερα θα φτάνει τους 38 με 41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία, τα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο.

Και η νέα εβδομάδα προβλέπεται το ίδιο ζεστή με αυτήν, ίσως στα μέσα της να ανέβει μάλιστα ακόμη λίγο ο υδράργυρος.

Το μελτέμι πιθανόν να επιστρέψει στο Αιγαίο από τη Δευτέρα.

Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, ουσιαστική έξοδος από τις υψηλές θερμοκρασίες δεν προβλέπεται πριν από τις 24 Ιουλίου.

41 βαθμούς «βλέπει» και η Χριστίνα Σούζη

Άνοδο της θερμοκρασίας έως και τους 41 βαθμούς «βλέπει» και η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ, Χριστίνα Σούζη για σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ίδια, σήμερα ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει το μεσημέρι στα ηπειρωτικά έως 38 με 40 βαθμούς και πιθανόν τοπικά έως 41 βαθμούς, και στα νησιά έως 35 με 37 βαθμούς.

Οι άνεμοι -βόρειοι-βορειοανατολικοί- στο Ιόνιο θα πνέουν με εντάσεις 3 με 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική, ο υδράργυρος θα φτάσει σήμερα έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, έντασης 4 με 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί και θα έχουν ένταση μεταξύ 3 και 4 μποφόρ.

Κολυδάς: Το ευεργετικό μελτέμι

Ανάρτηση για τον καιρό έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ, κ. Θοδωρής Κολυδάς, λέγοντας πως το μελτέμι δρα ευεργετικά.

«Το μελτέμι που συγκρατεί τις τιμές Μέχρι το Σάββατο, αν και εξασθενούν οι άνεμοι, διατηρείται η “σφήνα” του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους. Βέβαια σε τοπικό επίπεδο δεν θα λείψουν τοπικά οι 40 με 41°C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Στην περαιτέρω προοπτική υπάρχει τάση των θερμών αερίων μαζών που βρίσκονται στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της χώρας να καλύψουν πολλές περιοχές, που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου».

Μαρουσάκης: Καμία… δροσιά στον ορίζοντα

Την πρόβλεψη για 10-15 μέρες με υψηλές θερμοκρασίες κάνει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που δημοσιεύει τουλάχιστον μέχρι και τις 17 Ιουλίου η μέση τιμή της θερμοκρασίας θα είναι πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου αλλά και γύρω στους 40.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους για τη χώρα μας αλλά και ο μήνας με ελάχιστες γενικά βροχές. Φαίνεται λοιπόν ότι θα επιβεβαιωθεί η φήμη του και μάλιστα με τον έντονότερο τρόπο μιας κι όσο μπορούμε να κοιτάξουμε στο βάθος του προγνωστικού τούνελ, δεΝ φαίνονται ούτε δροσιές μα ούτε και βροχές. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τα μελτέμια και λάβουμε υπόψη μας και την έντονη ξηρασία που έχει προηγηθεί, καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες όχι μόνο ευχάριστες δεν θα είναι, αλλά αντιθέτως θα είναι και πολύ επικίνδυνες μιας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός και για πολλές – πολλές ημέρες.

Τα όσα περιγράψαμε μόλις αποτυπώνονται και στο «διάγραμμα της αλήθειας» όπως συνηθίζω να αποκαλώ τα πολλαπλά τρεξίματα των μετεωρολογικών μοντέλων μιας και τα διαφορετικά σενάρια που αυτά ξεδιπλώνουν μπορούν να σε οδηγήσουν με καλές πιθανότητες στον επικρατέστερο τύπο καιρού.

Με την κόκκινη γραμμή σημειώνουμε τη μέγιστη θερμοκρασία που συνηθίζουμε να συναντάμε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας την εποχή στην οποία βρισκόμαστε και είναι οι περίπου 35 βαθμοί.

Με την μαύρη καμπύλη έχουμε τη μέση τιμή από όλα τα σενάρια και για την οποία σημειώνουμε ότι είναι πάνω από τους 35 βαθμούς, αλλά και γύρω από τους 40.

Δεν μιλάμε για ακραία ζέστη, αλλά όπως τονίζουμε κάθε καλοκαίρι, η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι μόνο.

Αφήνουμε στην άκρη για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ενυδατωνόμαστε σωστά και σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει να αναζητούμε όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά κι όχι μόνο.

Υπομονή, είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πλέον έχουμε αντιληφθεί προς τα που τραβάνε τα καλοκαίρια στη χώρα μας.

Η Φύση έχει τους μηχανισμούς να επαναφέρει την κανονικότητα απλά αυτό δεν θα γίνει με ήπιο τρόπο και θα πρέπει να θωρακιστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Ο καιρός την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με την κ. Σούζη, αύριο Παρασκευή (12/7) ο καιρός αναμένεται επίσης γενικά αίθριος, με τους ανέμους -βόρειους-βορειοανατολικούς- να πνέουν στο Αιγαίο με εντάσεις από 4 έως 6 μποφόρ και τη θερμοκρασία να μη σημειώνει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πιθανότητα για απογευματινές μπόρες στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα έχουν ένταση 3 με 5 μποφόρ το Σάββατο και την Κυριακή μπορεί να φτάσουν τοπικά ακόμα και τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και το Σαββατοκύριακο.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Πέμπτη 11/7

Υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην ηπειρωτική χώρα. Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, οπότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και μέχρι το απόγευμα στις Κυκλάδες τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά όπου θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς και κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς και στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη τις πρωινές ώρες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στη Μακεδονία όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38, στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στις Σποράδες 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 βαθμούς και στις Σποράδες έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του meteo για σήμερα

Λίγες νεφώσεις πυκνότερες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Υψηλές θερμοκρασίες με κατά τόπους συνθήκες καύσωνα. Άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας τοπικά θα αυξηθούν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 18 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 20 έως 37-39 και ενδεχομένως τοπικά 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41, στην Ήπειρο από 22 έως 38-39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 23 έως 37-40 βαθμούς και τοπικά 41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 36-37, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 24 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37-39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 37-38 βαθμούς.

Δείτε live τις θερμοκρασίες:

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact