Η δραστηριότητα του ηφαιστείου Βολφ, στα νησιά Γκαλαπάγκος, έχει περιοριστεί μετά την έκρηξή του την Δευτέρα και δεν συνιστά πλέον απειλή για τα ροζ ιγκουάνα, ένα είδος μοναδικό στον κόσμο.
"Δεν γίνονται πλέον εκρήξεις κάτι που μας κάνει να υποθέτουμε ότι κοπάζει η ηφαιστειακή δραστηριότητα" εξήγησε η Αλεσάντρα Αλβαράδο, του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Ισημερινού.
"Όμως η ροή της λάβας συνεχίζεται, κάτι που είναι φυσιολογικό σε τέτοιες περιπτώσεις", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να διαρκέσει πολλές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες.
Το ηφαίστειο Βολφ, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, εξερράγη την Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια. Η ενεργοποίησή του έθετε σε κίνδυνο τα περίπου 500 ροζ ιγκουάνα που ζουν μόνο στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το Εθνικό Πάρκο των Γκαλαπάγκος.
Οι επιβάτες ενός σκάφους αναψυχής ήταν εκείνοι που είδαν την έκρηξη και ειδοποίησαν τις αρχές για τον κίνδυνο. Από τον κρατήρα του ηφαιστείου έβγαινε λάβα και πυκνός μαύρος καπνός που έφτανε σε ύψος τα 15 χιλιόμετρα.
Το νησί Ισαμπέλα, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο, είναι ακατοίκητο. Φιλοξενεί μόνο γιγαντιαίες χελώνες και ροζ ιγκουάνα.
Οι ειδικοί πέταξαν πάνω από την περιοχή του ηφαιστείου χθες και θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
"Μπορούμε να πούμε ότι τα ροζ ιγκουάνα και οι χελώνες έχουν σωθεί γιατί η λάβα κυλάει στην αντίθετη πλευρά από αυτήν όπου ζουν τα είδη αυτά", είπε μια πηγή του Εθνικού Πάρκου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ