Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας σχεδόν τους 2.000 τον Ιούνιο
Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν, στη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι τόσο οι ισλαμιστές μαχητές όσο και οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν διαπράξει ωμότητες τους τρεις μήνες που διαρκούν οι μάχες.
Τουλάχιστον 1.420 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά το μήνα Αύγουστο σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ, όπου ο στρατός επιχειρεί να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν κατακτήσει οι τζιχαντιστές, ανακοίνωσε σήμερα στη Βαγδάτη ο ΟΗΕ, ανώτεροι αξιωματούχοι του οποίου δήλωσαν επίσης σήμερα στη Γενεύη πως τόσο οι ισλαμιστές μαχητές, όσο και οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν διαπράξει ωμότητες στους τρεις μήνες που διαρκούν οι μάχες.
Τουλάχιστον 1.370 άνθρωποι τραυματίσθηκαν εξάλλου τον Αύγουστο, διευκρίνισε η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, διευκρινίζοντας πως οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν την επαρχία Αλ-Άνμπαρ (δυτικό Ιράκ) και ότι είναι δύσκολο να επαληθευθούν στις ζώνες των μαχών ή σε περιοχές που διαφεύγουν του ελέγχου της κυβέρνησης.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας σχεδόν τους 2.000 τον Ιούνιο – ο υψηλότερος μηνιαίος απολογισμός από το Μάιο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Ο Ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο έκκλησης που απηύθυνε για διεθνή υποστήριξη, πως το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει βαρβαρότητες εναντίον αμάχων στο Ιράκ, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και δημιουργώντας μια παγκόσμια απειλή.
“Η γη της αρχαίας Βαβυλώνας δέχεται απειλές πρώτα για την ίδια την ανεξαρτησία της, αποπειρώνται να αλλάξουν τη δημογραφική και πολιτισμική σύνθεσή της”, δήλωσε ο υπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι στη διάρκεια έκτακτης συζήτησης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
“Το ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) δεν είναι ένα ιρακινό φαινόμενο, είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει τα έθνη και δημιουργεί έναν επικείμενο κίνδυνο για όλες τις χώρες του κόσμου, αψηφά όλες τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο Αλ Σουντάνι προς το 47μελές αυτό φόρουμ που συνεδριάζει στη Γενεύη.
Υπάρχουν “ισχυρά στοιχεία” ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οργανώσεις που συνδέονται μαζί τους έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες δολοφονίες, έχουν εξαναγκάσει ανθρώπους να αλλαξοπιστήσουν, ενώ έχουν επίσης προβεί σε απαγωγές, σεξουαλικές καταχρήσεις και βασανιστήρια, δήλωσε στο φόρουμ της Γενεύης η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
“Συστηματικές και εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άτομα, ανάμεσα στα οποία και διοικητές, είναι υπεύθυνα γι’ αυτές τις ενέργειες”, δήλωσε η Πανσιέρι, αναφερόμενη σε εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από αμφότερες τις πλευρές.
Η Πανσιέρι εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις διώξεις χριστιανών, γεζίντι, σιιτών, Τουρκομάνων και άλλων εθνοτικών ομάδων από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που από τον Ιούνιο έχουν σαρώσει το δυτικό και το βόρειο Ιράκ, εκτοπίζοντας από τα σπίτια τους 1,2 εκατ. Ιρακινούς.
“Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει αποκαλύπτουν πράξεις απανθρωπιάς σε αφάνταστη κλίμακα. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το διωγμό ο οποίος λαμβάνει χώρα”, δήλωσε η Πανσιέρι.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τη διεξαγωγή της μονοήμερης συνόδου ζήτησε το Ιράκ με την υποστήριξη συμμάχων περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το φόρουμ αυτό, στο οποίο μετέχουν 47 κράτη, αναμένεται να συμφωνήσει στο αίτημα της Βαγδάτης να σταλεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να ερευνήσει εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από το Ισλαμικό Κράτος και άλλους κατά τη σύγκρουση.
Πηγή: protothema.gr