Υποστηρίζει ότι έχει «αποδείξεις» για πολλές «μαζικές δολοφονίες» που έγιναν τον Αύγουστο στην περιοχή των βουνών Σινιάρ όπου ζούσαν πολλοί Γεζίντι μια μη-μουσουλμανική μειονότητα που μιλά κουρδικά
Το Ισλαμικό Κράτος διεξάγει «μια συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης» στο βόρειο Ιράκ, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Στην έκθεσή της με τίτλο «Η εθνοκάθαρση σε ιστορικές διαστάσεις», η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει «αποδείξεις» για πολλές «μαζικές δολοφονίες» που έγιναν τον Αύγουστο στην περιοχή των βουνών Σινιάρ όπου ζούσαν πολλοί Γεζίντι μια μη-μουσουλμανική μειονότητα που μιλά κουρδικά. Στις 25 Αυγούστου η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι είχε κατηγορήσει τους τζιχαντιστές ότι διεξάγουν «εθνοτική και θρησκευτική κάθαρση» στο βόρειο Ιράκ.
Επικαλούμενη «τρομακτικές» μαρτυρίες επιζώντων, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τους τζιχαντιστές για εγκλήματα πολέμου μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι συνοπτικές εκτελέσεις και οι συστηματικές μαζικές απαγωγές ανθρώπων που ανήκουν σε εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες του βορείου Ιράκ όπως οι χριστιανοί οι σιίτες οι Τουρκμένοι και οι Γεζίντι.
Το Ισλαμικό Κράτος που δραστηριοποιείται επίσης και στη Συρία, ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου μια μεγάλη επίθεση στο Ιράκ, καταλαμβάνοντας τεράστιες εκτάσεις γης, και εξαπλώνοντας τον τρόμο στον τοπικό πληθυσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας δεκάδες άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει μετατρέψει τις αγροτικές περιοχές των βουνών Σινιάρ σε «πεδία θανάτου (…), ως μέρος της βάρβαρης εκστρατείας του για να σβήσει όλα τα ίχνη των μη-Αράβων και των μη σουνιτών μουσουλμάνων» καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση δύο από τις πλέον φονικές επιθέσεις έγιναν στις 3 και 15 Αυγούστου όπου ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε «εκατοντάδες». Ένας από τους επιζώντες, ο Σάλεμ, είπε στα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας ότι κρυβόταν για δώδεκα ημέρες πριν καταφέρει να ξεφύγει και σε αυτό το διάστημα μπορούσε να ακούσει την αγωνία των θυμάτων της σφαγής.
«Εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες» γυναικών και παιδιών που προέρχονται από τη μειονότητα των Γεζίντι απήχθησαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και «χιλιάδες» άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε προσφυγιά λόγω της κατατρομοκράτησης του πληθυσμού σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.
Πηγή: protothema.gr