Η μεγάλη αγάπη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για τα άλογα ξεκινά από την αρχαιότητα, όπου τότε οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα πανέμορφα τετράποδα για τις μετακινήσεις τους αλλά και για τις αγροτικές τους εργασίες.
Περνώντας όμως τα χρόνια, η αγάπη αυτή εξελίχθητε σε θεσμό, καθώς οι κάτοικοι θέλησαν να διοργανώσουν και να καθιερώσουν μια εκδήλωση σε ετήσια βάση, με πρωταγωνιστές τα άλογα, που τόσο πολύ τους είχαν φανεί χρήσιμα στην ζωή τους. Έτσι τον Ιούνιο του 1928 με πρωτοβουλία της « Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος » διεξήχθη στην πόλη της Ανδραβίδας η πρώτη Ιππική Έκθεση η οποία συνεχίζετε και πραγματοποιείτε μέχρι σήμερα με την Βοήθεια του Δήμου.
Αναφορές στα άλογα της ευρύτερης περιοχής του κάμπου της Ηλείας υπάρχουν από την Αρχαιότητα. Τα πρώτα συγγράμματα στον κόσμο, που αναφέρονται στην εκτροφή και περιποίηση του άλογου με τίτλο “Περί Ιππικής” και “Ιππαρχικός”, γράφτηκαν στην Ηλεία, από τον εξόριστο Αθηναίο στρατηγό Ξενοφώντα.
Η Εκθεση
Ολη την εβδομαδα πριν από τοι ΣΚ γίνονται εγγραφές οπου ιπποπαραγωγοι εγγραφουν στα μυτρωα της εκθεσεως στο Δ.Δ. Ανδραβιδας τα αλογα τους προσκομίζοντας το βιβλιάριο υγειας (ΑΔΑΜΙ) Τα αλογα κατηγοριοποιούνται αναλογα με το φυλο την ρατσα και την ηλικια και το Σαββατο το πρωι περνουν εμπρος από την ελλανόδικο επιτροπη ώστε να κριθούν με βαση τα χαρακτηριστικά κάθε φυλής. Η επιτροπη αποτελείται από καθηγητές του Α.Π.Θ. αλλα και απο αλλα ατομα όπως τον πρόεδρο του συλλογου και ατομα που εχει ορίσει ο δημος.
Φετος συμπληρώνονται 80 χρονια
Το βραδινο σοου
Μιας και η Εκθεση κρατα ένα διήμερο εχουν καταφθάσει ιππεις με αλογα από ολη την Ελλαδα τα οποια και διανυκτερεύουν στο Ιππικό κέντρο. Πριν χρονια ο τοτε Δημαρχος Ανδραβίδας κ. Παπανδρεου και ο τοτε προεδρο ς του συλλογου ‘’ Κενταυρων’’ παρακίνησαν τους ιππείς με την φράση’’ παμε να κανουμε κατι να δει ο κοσμος’’ που ηταν μαζεμένος από το βραδυ, αυτό ηταν η αφορμη για την γέννηση του μεγαλυτέρου Ιππικού Σοου στην Ελλάδα, μια παρεα από ιππεις με τα αλογα τους εκανε μερικες βολτες.
Σημερα ένα υπέροχο σοου με αλογα από ολη την Ελλαδα μπαινουν στο στιβο και μαγευουν το πληθος, Τα συστατικα του σοου είναι πανεμορφα αλογα πολλων φυλων, δυνατη μουσικη φωτιες και πανω από 5.000 θεατές να χειροκροτούν.
Πηγή: Πηγή