Τις παράνομες τουρκικές ενέργειες που στρέφονται κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και κατά των εμπρηστικών κινήσεων της Άγκυρας που βάζουν «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο καταδίκασαν από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίαςκαι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά το πέρας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην περιοχή, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Αλ Σίσι.
«Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε. Οι τρεις χώρες καταδικάζουν τις κινήσεις στην Αμμόχωστο και ζητούν να τηρηθούν τα όσα ορίζουν ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες σε περιοχές που έχουν οριοθετηθεί, μεταξύ άλλων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και τις παράνομες κινήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την υπογραφή των νομικά άκυρων μνημονίων μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης.
«Τονίσαμε την σημασία τήρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, όπως αυτά ορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι όπως το κατανοεί η Τουρκία, αλλά όπως καταγράφεται στο Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα συναντήσει σύντομα τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη Ερ. Τατάρ και ξεκαθάρισε ότι στο κυπριακό απαιτείται μια βιώσιμη λύση που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και των δυο κοινοτήτων.
Παίρνοντας το λόγο ο Αλ Σίσι τόνισε ότι η χώρα του έχει υπογράψει συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Κύπρο και Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει την θέληση να προχωρήσουν ενεργειακά project. Καταδίκασε τη μεταφορά ξένων μαχητών σε χώρες της περιοχής και σημείωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για επανένωση του νησιού. Σχολίασε με νόημα ότι η χώρα του φιλοξενεί πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες αλλά ποτέ δεν τους χρησιμοποίησε για να εκμεταλλευτεί την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα υπόδειγμα σύμπλευσης τριών χωρών της Μεσογείου που έχουν ως οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. «Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές», δήλωσε. Πότε ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφει άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας εσωτερικούς νόμους για θέματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου, συνέχισε.
Παράλληλα, προχωρά σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια.
Προσβάλει αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ ενώ με την συμπεριφορά της δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Το παράνομο μνημόνιο Αγκυρας-Τρίπολης αποδεικνύεται ότι βάθυνε την λιβυκή κρίση, ενώ η μεταφορά Σύρων μισθοφόρων δημιουργεί απειλεί και για την Ευρώπη».
Η Αγκυρα αντί για πρόσκληση σε διάλογο προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων και την αποστολή σκαφών. Την ίδια στιγμή όμως η Αθήνα υπέγραψε δυο νόμιμες συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ενώ συμφώνησε με την Αλβανία να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο. «Ετσι λύνουν διαφορές τα σοβαρά κράτη. Με οδηγό το διεθνές δίκαιο η περιοχή μπορεί να έχει ειρήνη και σταθερότητα».