Νέα ανησυχία για το μέλλον της ζώνης Σένγκεν προκάλεσε η απόφαση της Σουηδίας να επιβάλει ελέγχους σε όσους ταξιδεύουν από τη Δανία, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το κύμα των προσφύγων.
Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αυτή η κίνηση. Ωρα αργότερα μετά από την υιοθέτηση των ελέγχων σε γέφυρα και τούνελ που συνδέει τις δύο χώρες, η κυβέρνηση της Δανίας φοβούμενη ότι θα εγκλωβιστεί εκεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, ανακοίνωσε ότι θα κάνει ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία.
Το Βερολίνο- καθώς η Γερμανία και η Σουηδία δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων- έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο. «Η ελευθερία της κίνησης είναι μία σημαντική αρχή, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σάεφερ. «Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά διατρέχει κίνδυνο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του,ο Σουηδός υπουργός Μετανάστευσης, Μόργκαν Γιόχανσον, υπερασπίστηκε τους συστηματικούς ελέγχους της χώρας του, δηλώνοντας ότι στόχος τους είναι να μην δημιουργηθεί μία κατάσταση στην οποία δεν θα μπορεί πλέον η χώρα να υποδεχθεί σωστά όσους ζητούν άσυλο.
Με τα νέα μέτρα, όσοι ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους, για πρώτη φορά από τα τέλη του ’50, όταν υιοθετήθηκε η νορβηγική συμφωνία για μετακινήσεις χωρίς διαβατήριο, περίπου 20 χρόνια πριν από τη δημιουργία της ζώνης Σένγκεν.
Το φαινόμενο ντόμινο
Ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν παραδέχθηκε ότι κανείς δεν χαίρεται με την απόφαση να υιοθετηθούν έλεγχοι στα σύνορα, αλλά ο Δανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του απλά αντιδρούσε στην απόφαση της Σουηδίας.
Μάλιστα, ο Ράσμουσεν προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι της Σουηδίας θα λειτουργήσουν σαν ντόμινο. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ αδυνατεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και άλλες χώρες θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν ελέγχους στα σύνορα. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να αντιδράσουν σε αυτό», δήλωσε.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ζώνης Σένγκεν, οι χώρες μπορούν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα για έως και έξι μήνες, σε εξαιρετικές καταστάσεις.
Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη πασχίζει να ανταποκριθεί στην προσφυγική κρίση και ήδη από πέρυσι αρκετές χώρες της Σένγκεν, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά ανήκει στη Σένγκεν, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να στέλνει πίσω πρόσφυγες χωρίς βίζα που φτάνουν εκεί από άλλες χώρες της ζώνης, ιδιαίτερα από τη Σουηδία. Επιπλέον, οι συνοριοφύλακες της Φινλανδίας πρόσφατα άρχισαν να απαιτούν από τους χειριστές των φέρι να σιγουρεύονται ότι οι μετανάστες έχουν είτε βίζα είτε άδεια παραμονής πριν τους επιτρέψουν την επιβίβαση, κόβοντας μία από τις τελευταίες προσφυγικές διαδρομές προς τη Φινλανδία.