Την πορτοκαλόπιτα αυτή άργησα να την ανακαλύψω… τη δοκίμασα πρώτη φορά το Πάσχα του ’09 και ενθουσιάστηκα!
Αυτό που θεώρησα ευρηματικό στη συνταγή είναι το βασικό συστατικό της ζύμης που δεν είναι άλλο από θρυμματισμένο φύλλο κρούστας.
Σερβίρετέ την παγωμένη συνοδεύοντάς την με παγωτό καϊμάκι.
Υλικά
- Φύλλο κρούστας : 1 πακέτο 450-500gr
- Ηλιέλαιο: 1 ποτήρι
- Ζάχαρη : 1 ποτήρι
- Πορτοκάλι : Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Baking powder : 1 φακελ. Baking powder 20γρ
- Βανίλια : 2
- Αυγά : 4
- Γιαούρτι : 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2 ή 0%
- Για το σιρόπι :
- Ζάχαρη : 2 ποτήρια
- Νερό : 3 ποτήρια
- Πορτοκάλι : Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το αφήνουμε να στεγνώσει για τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να κομματιάζεται εύκολα. [03/2013: την τελευταία φορά που την έφτιαξα άφησα τα φύλλα να ξεραθούν τελείως, γύρω στις 4 ώρες, με αποτέλεσμα αυτά να θρυμματιστούν και το τελικό μείγμα να γίνει ακόμα πιο ομοιογενές]
3. Πάνω στον πάγκο εργασίας κομματιάζουμε το φύλλο σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια.
4. Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
5. Ρίχνουμε το φύλλο στο μείγμα και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψει καλά.
6. Λαδώνουμε 1 πυρέξ 30*23 cm και αδειάζουμε όλο το μείγμα.
7. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου , πάνω-κάτω στη θέση 2 του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά. Στα 30 λεπτά, αν δεν έχει ψηθεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Όταν βγει στεγνό το γλυκό είναι έτοιμο. [03/2013 : χρειάστηκαν έξτρα 10 λεπτά με αλουμινόχαρτο]
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει καλά.
8. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά ή περισσότερο, έως ότου δέσει και αποκτήσει το μισό του όγκο
9. Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.
Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με γλυκό κουταλιού, πορτοκάλι ή παγωτό καϊμάκι.
TIPS :
- Η συνταγή είναι πανεύκολη και θα γίνει ακόμα ευκολότερη αν το φύλλο το έχετε ξεράνει αρκετά ώστε να θρυμματιστεί πολύ εύκολα. Ξεχωρίστε λοιπόν τα φύλλα και αφήστε τα να ξεραθούν καλά
- Ανακατέψτε πολύ καλά το φύλλο με το μείγμα των υπολοίπων υλικών προσπαθώντας να μην δημιουργηθούν σκληρές μάζες ζύμης. [03/2013: ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ σας]
-Οι φωτογραφίες είναι από την εκτέλεση της συνταγής από τη Γιούλη και τον Τίμο. Thank u!!!-