Η Ρωσία θα προχωρήσει το σχέδιο για την ενίσχυση της ροής πετρελαίου προς την Κίνα, παρά τις δυτικές κυρώσεις για το ρόλο της Μόσχας στην κρίση της Ουκρανίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Κίριλ Μολοτσόφ. Στόχος η απεξάρτηση των ρωσικών επιχειρήσεων πετρελαίου από τα ξένα τεχνολογικά μέσα ( που αφορούν την εξόρυξη του πετρελαίου) αλλά και τα ταμεία χρηματοδότησης.
«Έχουμε τους φυσικούς πόρους που χρειαζόμαστε, είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγή (στην ανατολική Σιβηρία) και έχουμε τα οικονομικά μέσα γι αυτό» είπε ο Μολοτσόφ κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ενέργεια στο νησί Σαχαλίνη της ρωσικής Άπω Ανατολής. «Η Ρωσία δεν βλέπει κανένα ρίσκο ή κίνδυνο σε αυτά τα σχέδια (για να αυξηθούν οι ροές πετρελαίου προς την Κίνα) και θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία όπως αποφασίστηκε» είπε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας. Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν τον περασμένο χρόνο συμφωνίες για τον τριπλασιασμό των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα έως και ένα (1) εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα μετά το 2018.
Η κρατική ρωσική εταιρεία Rosneft είναι ο μοναδικός προμηθευτής από τα πεδία εξόρυξης πετρελαίου της ανατολικής Σιβηρίας αλλά έχει συμπεριληφθεί στον μακρύ κατάλογο των εταιρειών που υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε πως η Μόσχα θα υποστηρίξει τον κύριο προμηθευτή της προς την Κίνα, τόσο τεχνολογικά όσο και οικονομικά, χρηματοδοτώντας έργα παραγωγής πετρελαίου από κρατικά κονδύλια. «Είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε σύντομα το σύνολο του εξοπλισμού (για την παραγωγή πετρελαίου), που περιλαμβάνεται στους καταλόγους των κυρώσεων» είπε ο Μολοτσόφ.
Εν τω μεταξύ στην ίδια διάσκεψη για την ενέργεια στο νησί Σαχαλίνη και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι μπορεί να υποκαταστήσει όλον τον εισαγόμενο τεχνολογικό εξοπλισμό που υπόκειται στις δυτικές κυρώσεις με αποτέλεσμα οι κυρώσεις αυτές να αποτύχουν όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom. «Η Gazprom θα εισάγει μόνο το 10% του εξοπλισμού και των υπηρεσιών, το 90% της ζήτησής μας καλύπτεται από τους παραγωγούς της Ρωσίας», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ στην διάσκεψη για την ενέργεια.