Η Ουκρανία παρέδωσε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-125 Pechora στην Τουρκία. Πρόκειται για πυραύλους εδάφους-αέρος και είναι σοβιετικής κατασκευής.
Αυτό αναφέρθηκε από την τουρκική ιστοσελίδα «Defence Turk» επικαλούμενη ουκρανικές πηγές και αναδημοσίευσε το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής κρατικής εταιρείας «Ukrspetσeξport», Βαντούμ Νόζντρια (Vadym Nozdrya), ανακοίνωσε την παράδοση.
Το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος έχει εμβέλεια 40 χιλιομέτρων, με μέγιστο υψόμετρο 15 χιλιομέτρων.
Το S-125 Pechora είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση ενός παλαιότερου μοντέλου που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ουκρανική αεροδυναμική.
Το S-125 -που λέγεται και SA-3 Goa σύμφωνα με την ονομασία του ΝΑΤΟ- είναι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που βασίζεται στη σοβιετική τεχνολογία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 και με ένα σύστημα με παρόμοια απόδοση με το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα MIM-23B HAWK, που χρησιμοποιείται ήδη από την αεροπορία της Τουρκίας.
Πρόσφατα, Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την πρόθεση του Κιέβου να αγοράσει 48 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar, κατασκευασμένα από την Baykar Defense, από τις ένοπλες δυνάμεις της Άγκυρας.
Ο Νόζντρια πρόσθεσε ότι μέρος της παραγωγής Bayraktar θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ουκρανία, κάτι που θα επέτρεπε μείωση κατά 35% του κόστους αγοράς, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Agenzia Nova.
Αναλυτές: Γιατί η Τουρκία αγόρασε συστήματα S-125 από την Ουκρανία
Ο λόγος για την αγορά μεγάλου αριθμού ουκρανικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-125 διευκρινίστηκε από την Άγκυρα.
Πριν από λίγους μήνες, έγινε γνωστό ότι ο τουρκικός στρατός απέκτησε μεγάλο αριθμό συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-125 από την Ουκρανία.
Υπήρξαν εικασίες ότι αυτά θα μεταφέρονταν στη Λιβύη και τη Συρία για να καταστρέψουν στρατιωτικά drone και αεροσκάφη.
Ωστόσο, μετά από πληροφορίες σχετικά με την άφιξη μιας ομάδας του ουκρανικού στρατού στην Τουρκία και την προγραμματισμένη έναρξη του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την άποψη ότι τα ουκρανικά πυραυλικά συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυραύλων στόχου.
Σήμερα, η Τουρκία χρειάζεται πυραύλους ικανούς να προσομοιώσουν πραγματικούς στόχους, και σε αυτήν την περίπτωση τα ουκρανικά όπλα είναι η φθηνότερη και πιο αποδεκτή επιλογή.
Φυσικά, λόγω της σχετικά χαμηλής ταχύτητας πτήσης του πυραύλου, το δυναμικό του S-400 δεν θα μπορούσε να δείξει πλήρως τις δυνατότητες του, αλλά η Άγκυρα, σαφώς, δεν το χρειάζεται ακόμη.
Οι αναλυτές επέστησαν την προσοχή στον τόπο ανάπτυξης του πυραυλικού συστήματος άμυνας τουρκικών ενόπλων δυνάμεων S-400 «Triumph» στο νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και τα ραντάρ του συστήματος καλύπτουν τη χερσόνησο της Ρωσικής Κριμαίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάπως σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων.
Ιδιαίτερα, επειδή η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αν και μέχρι πρόσφατα η Τουρκία είχε τοποθετήσει την Ελλάδα ως τον κύριο αντίπαλό της.