«Δεν υπάρχει “Μεϊσμός”… Υπάρχει καλός, στέρεος Συντηρητισμός»
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναφέρθηκε σε επιλεκτική παρέμβαση στην αγορά και αυστηρότερους κανόνες ενόψει του Brexit κατά την παρουσίαση των κυριότερων προεκλογικών υποσχέσεών της σήμερα.
Η Μέι προσέρχεται στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε για τον επόμενο μήνα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να καταγάγει μια συντριπτική νίκη, συγκρίσιμη με εκείνες της συντηρητικής προκατόχου της Μάργκαρετ Θάτσερ, που το 1983 απέσπασε πλειοψηφία 339 εδρών και διαφορά 144 εδρών από το δεύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 650 έδρες.
«Δεν πιστεύουμε σε ελεύθερες αγορές χωρίς εμπόδια», αναφέρει η Μέι στο εκλογικό μανιφέστο της με τίτλο «Forward Together» (Μαζί μπροστά). «Απορρίπτουμε τη λατρεία του εγωιστικού ατομισμού».
Η Μέι είπε πως ανήκει στο παραδοσιακό ρεύμα σκέψης του Συντηρητικού Κόμματος απορρίπτοντας τις κρίσεις περί του ότι έχει μια διακριτή προσωπική προσέγγιση ή ότι θέλει να συγκριθεί με τη Θάτσερ.
«Δεν υπάρχει “Μεϊσμός”… Υπάρχει καλός, στέρεος Συντηρητισμός, που θέτει τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα των καθημερινών εργαζόμενων ανθρώπων στην καρδιά όλων αυτών που κάνουμε».
Αν κερδίσει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μέι θα έχει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές από οποιονδήποτε προηγούμενο βρετανό πρωθυπουργό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας: να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και την οικονομία του ενωμένη ενώ θα διεξάγει τις συνομιλίες για το Brexit με τους ηγέτες της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη μετανάστευση.
«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι χωρίς αμφιβολία σκληρές, και θα υπάρξει πάρε-δώσε και από τις δύο πλευρές, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως ακόμη και η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει η Μέι στο έγγραφο.
Η Μέι έχει χαρακτηρίσει την ψήφο υπέρ του Brexit «σιωπηλή επανάσταση» που εξέθεσε τις αποτυχίες της σύγχρονης Βρετανίας με έναν τρόπο που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί από έναν ηγέτη που ανατρέχει στη Θάτσερ, στον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Κλέμεντ Άτλι για να αντλήσει έμπνευση.
«Είναι… ένα πορτρέτο του είδους της χώρας που θέλω… να είναι (η Βρετανία) μετά το Brexit καθώς θα σχεδιάζουμε τον δρόμο μας στον κόσμο», είπε η Μέι από την πόλη Χάλιφαξ της βόρειας Αγγλίας, μια περιοχή η οποία ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και όπου το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει πλειοψηφία μόλις 428 ψήφων.
Η Μέι είπε ότι θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες για τη Βρετανία αν δεν εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για το Brexit και συμπλήρωσε πως τα επόμενα πέντε χρόνια θα θέσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις εδώ και γενιές. «Μην απατάσθε, η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διαπραγματευθούμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην Ευρώπη», είπε.
«Αν αποτύχουμε, οι συνέπειες για τη Βρετανία και για την οικονομική ασφάλεια των καθημερινών εργαζόμενων ανθρώπων θα είναι τρομερές. Αν επιτύχουμε, οι ευκαιρίες μπροστά μας είναι σπουδαίες». Υποσχέθηκε θεμελιώδεις –οι οποίες μένουν ωστόσο ακόμη να καταγραφούν λεπτομερώς– μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διορθωθούν προβλήματα που κυμαίνονται από τις αλαζονικές ελίτ και τα άπληστα αφεντικά έως τα δικαιώματα των εργατών, τη μετανάστευση και την εμμονή της Βρετανίας με τα ταξικά προνόμια.
Υποσχέθηκε αύξηση δαπανών για το κρατικό Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τουλάχιστον 8 δισεκ. στερλίνες τα επόμενα πέντε χρόνια και αύξηση του πρόσθετου τέλους για την υγεία που πληρώνουν οι μετανάστες, εφόσον εκλεγεί.
Το έγγραφο πολιτικής των Συντηρητικών αναφέρει επίσης ότι θα καταστήσει προτεραιότητα το θέμα των 140.000 υπηκόων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στο σύστημα υγείας κατά τις επικείμενες συνομιλίες για το Brexit.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός της είναι η δημιουργία ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως τα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας. Η Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να παράσχει χρηματοδότηση στα τοπικά συμβούλια στη Βρετανία ώστε να κατασκευάσουν περισσότερες κατοικίες.
Στη δεκαετία του 1980, η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ επέτρεψε στους εκμισθωτές κατοικιών τοπικών συμβουλίων να αγοράσουν τα σπίτια τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς σε περαιτέρω ανέγερση κατοικιών από τα συμβούλια μειώνοντας το απόθεμα φτηνά διαθέσιμων σπιτιών.
«Θα βοηθήσουμε τα συμβούλια να κατασκευάσουν, αλλά μόνο εκείνα τα συμβούλια που θα οικοδομήσουν υψηλής ποιότητας, βιώσιμες και ενσωματωμένες κοινότητες», αναφέρεται στο έγγραφο στρατηγικής των Συντηρητικών. Οι Συντηρητικοί ανέφεραν πως τα σπίτια θα πουληθούν ύστερα από δέκα με δεκαπέντε χρόνια με αυτόματο δικαίωμα αγοράς από τους ενοικιαστές.
Συνολικά οι Τόρις υποσχέθηκαν ότι θα ανεγερθούν 1,5 εκατ. κατοικίες έως το τέλος του 2022, να καταστείλει την αύξηση των ενοικίων και να αυξήσει την ασφάλεια για τους καλούς ενοικιαστές ενθαρρύνοντας τους ιδιοκτήτες να προσφέρουν μεγαλύτερες διάρκειες μίσθωσης.
Η Μέι είπε πως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και πως δεν πρέπει να διεξαχθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit.