Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ότι παραιτείται από την θέση του και πιθανόν να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2017, δίχασε τη χώρα.
Ο Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και δημιούργημα του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τον ανακάλυψε και τον ανέδειξε, κρίθηκε ως «πατροκτόνος» από πολλούς αναλυτές. Κάποιοι βλέπουν στο πρόσωπό του τον καθαρόαιμο τεχνοκράτη που μπορεί να αναστήσει την γαλλική οικονομία, άλλοι τον επικρίνουν ως ψυχρό και α-πολίτικο οικονομολόγο που δεν γνωρίζει τον λαβύρινθο της γαλλικής πολιτικής σκηνής.
Η Le Monde αφιερώνει την 1η Σεπτεμβρίου το κύριο άρθρο της στον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομίας και του επιφυλάσσει σκληρή υποδοχή.
«Ο άνθρωπος που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε, ανέδειξε και καλόπιασε εκτιμά προφανώς ότι δεν του χρωστάει τίποτα με το να παραιτηθεί», γράφει.
Και συνεχίζει:
«Χωρίς να είναι γνωστή η συνέχεια στη διαδρομή του Εμμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, η κίνησή του είναι ένα τρομερό σύμπτωμα του μαρασμού στον οποίο έχουν βυθιστεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, η αριστερά που κυβερνάει, και ολόκληρη η χώρα…Η κίνηση αυτή αναδεικνύει την απαξίωση των πολιτικών κομμάτων, αρχής γενομένης από το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο ο Μακρόν θεωρεί ένα νεκρό αστέρι, ανίκανο να φέρει νέες ιδέες στο προσκήνιο και να κινητοποιήσει συλλογική ενέργεια. Παράλληλα, η κίνηση υπογραμμίζει την παλαίωση του πολιτικού σκηνικού, το οποίο είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα, υποκινείται από «διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής», είναι ανίκανο να σκηνοθετήσει έναν ιδεολογικό συμβιβασμό βάθους ώστε να οικοδομήσει πάνω του το μέλλον».
«Εν ολίγοις, ο Μακρόν είναι το σύμπτωμα ενός παλιού κόσμου που πεθαίνει, όπως έλεγε ο φιλόσοφος Αντόνιο Γκράμσι. Ενας παλιός, μπλοκαρισμένος κόσμος, ο οποίος το γνωρίζει αλλά δεν έχει ούτε τη φαντασία ούτε την ενέργεια να επινοήσει εκ νέου τον εαυτό του.. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι, ωστόσο, φορέας ενός νέου κόσμου που καθυστερεί να γεννηθεί, το φάρμακο στα κακά που καταγγέλλει; Για την ώρα οι αμφιβολίες παραμένουν. Ούτε το έργο του στο υπουργείο Οικονομίας, πολύ μικρό συνολικά, ούτε οι γενικές του ιδέες προιωνίζουν ότι θα δώσει πρωτότυπες απαντήσεις ή κάποιο δομημένο σχέδιο. Ο ίδιος δήλωσε ότι όλα αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται οιι ιδέες του και θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στους προσεχείς δύο μήνες. Θα το δούμε.
Αλλά από την άλλη, το πολιτικό πεδίο στο οποίο τοποθετείται ο Μακρόν αποτελεί μάλλον φαντασίωση: η μεγάλη συμμαχία των «προοδευτικών» εναντίον των συντηρητικών κάθε κόμματος. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η αντίθεση είναι ριζωμένη στη Γαλλία και ο διπολισμός δεξιάς-αριστεράς έχει διαμορφωθεί από την προεδρική εκλογή και το εκλογικό μας σύστημα. Και ο Φρανσουά Μπαϊρού προσπάθησε να βγει από αυτό τον κύκλο, αλλά μάταια.
Και εν τέλει, με ποιες δυνάμεις, ποιους οπαδούς και με ποια μέσα ο Εμμανουέλ Μακρόν θα υλοποιήσει το σχέδιό του; Η προσωπική του περιπέτεια του εγγυάται την ελευθερία αλλά όχι την ισχύ. Το επικοινωνιακό του ταλέντο του επιτρέπουν να βγει στο φως αλλά όχι να διαφωτίσει τους Γάλλους. Για να το πετύχει θα πρέπει να βγει από το φλου. Το φοβερότερο θα ήταν να παρουσιαστεί ως ο άξιος κληρονόμος του Φρανσουά Ολάντ!».
Σε άλλο άρθρο, η Le Monde κάνει λόγο για «μνημειώδη προδοσία» απέναντι στον Ολάντ.