Στάση αναμονής για κλήτευση ή μη των Τόσκα, Παρασκευόπουλου και Λάμπρου
Από την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα για την επόμενη Τετάρτη, θα κριθεί αν είναι αναγκαίο ή μη, η κλήτευση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.
Αυτό αποφασίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, μετά από μια έντονη συζήτηση που προηγήθηκε μεταξύ της προέδρου Τασίας Χριστοδουλοπούλου και βουλευτών της αντιπολίτευσης, που υποστήριζαν την ανάγκη άμεσης κλήτευσης όχι μόνο των δύο υπουργών, αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, καθώς και του πρώην μετακλητού υπαλλήλου του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Λάμπρου, που σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να είχε συνομιλίες με κρατούμενους στις φυλακές.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι πέραν της ανάγκης άμεσης κλήτευσης του κ. Λάμπρου, πρέπει η Επιτροπή Θεσμών να ασχοληθεί με την εξουσία έμμισθων ή άμισθων συμβούλων στα γραφεία των υπουργών να διαμορφώνουν πολιτικές. «Αυτό είναι ανωμαλία στο πολίτευμα», τόνισε ο κ. Τζαβάρας, ενώ πρότεινε και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Παρασκευόπουλου με τον κ. Πανούση.
«Δεν είμαστε δικαστήριο να κάνουμε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση κύριε Τζαβάρα. Ποτέ δεν έγινε στη Θεσμών αυτό. Η μαγνητοταινία του κ. Μπαλτάκου δεν ήρθε ποτέ να συζητηθεί εδώ. Ό,τι προκύψει από την κατάθεση του κ. Πανούση θα κληθούν οι πάντες», αντέτεινε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Παράλληλα, η κ. Χριστοδουλοπούλου εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι δύο υπουργοί θα μπορούν να δώσουν απαντήσεις και να διαφωτίσουν τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς -όπως είπε- ήδη έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχουν κάνει μήνυση κατά του κ. Πανούση.
Την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα προκάλεσε η επιμονή βουλευτών της αντιπολίτευσης να κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή ο Πάνος Λάμπρου.
«Κακώς ανακινήθηκε το θέμα του κ. Λάμπρου. Υπάρχουν άτομα που συμμετέχουν σε ένα κόμμα, έχουν ευαισθησίες σε ορισμένα θέματα και ασχολούνται με αυτά. Ναι, κανένας δεν αποκλείει τη λειτουργία τους κάτω από αυτό το μανδύα να συνδιαλέγονται ακόμα και με κρατούμενους. Τι είναι αυτοί; Απόκληροι της κοινωνίας και δεν μπορούν να μιλάνε μαζί τους;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να επισκέπτεται ένας σύμβουλος τις φυλακές και να συνδιαλέγεται.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού έκανε λόγο για γενναίο συναινετικό μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον κ. Πανούση, σημείωσε ότι είναι προφανές ότι πρέπει να κληθούν οι κκ Τόσκας και Παρασκευόπουλος, αφού όμως υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση των γεγονότων, μετά την κατάθεση του κ. Πανούση.
Στις επιφυλάξεις που εξέφρασε η κ. Χριστοδουλοπούλου σχετικά με την αρμοδιότητα της Επιτροπής να καλέσει τον επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ότι η Επιτροπή έχει άμεση αρμοδιότητα για την εποπτεία τόσο της ΕΥΠ, που φέρεται να έχει κάνει τις παρακολουθήσεις, όσο και της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), που πρέπει να είναι ενημερωμένη για κάθε άρση τηλεφωνικού απορρήτου.
Να σημειωθεί ότι την αντίδραση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, που είχε καταθέσει και ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Πανούση, προκάλεσε η αντικατάσταση του στην Επιτροπή Θεσμών από τον βουλευτή του κόμματος Βασίλη Κόκκαλη.
«Αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί αντικαταστάθηκα, ενώ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ζήτησα να διαλευκανθούν οι καταγγελίες Πανούση. Η αλήθεια σώζει. Πρέπει όλα τα ντοκουμέντα να δουν το φως της δημοσιότητας», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο κ. Νικολόπουλος.