Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology, δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τις υπνικές διαταραχές και τη γενικότερη κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα άνοιας αργότερα στη ζωή.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 67 ανδρών με μέσο όρο ηλικίας τα 84 χρόνια, καταγράφοντας στοιχεία για τις συνήθειές τους στον ύπνο. Η έρευνα για τον κάθε συμμετέχοντα διήρκεσε κατά μέσο όρο 6 χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τη νύχτα, λόγω των υπνικών διαταραχών, έκαναν τους συμμετέχοντες πιο πιθανό να έχουν επιβλαβείς αλλαγές στον εγκέφαλο.
Οι άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν ανωμαλίες του εγκεφάλου από ό,τι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου.
Όσοι είχαν λιγότερο βαθύ ύπνο ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν χάσει περισσότερα κύτταρα του εγκεφάλου.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα από την κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στις διαδικασίες που οδηγούν στη γνωστική εξασθένηση και την άνοια.
Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο ο λιγότερο βαθύς ύπνος μπορεί να παίξει ρόλο στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας και αν η αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας.