Το Ρίο ντε Τζανέιρο πέρα από τους ρυθμούς της σάμπα, πλέον, κινείται στη διάθεση των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, με τους διοργανωτές να θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις υποδομές. Μέσα σε όλο τον πανζουρλισμό της ανακατασκευής της πόλης, μια ομάδα κατοίκων φαβέλας αντιστέκεται στην έξωση στο όνομα των Αγώνων.
Από την ταράτσα του τσιμεντένιου του σπιτιού ο Λουίζ Κλαούντιο βλέπει μπουλντόζες και οικοδομικούς γερανούς να συναρμολογούν το Ολυμπιακό Πάρκο της πόλης του. Η θλίψη είναι ολοφάνερη στα πράσινά του μάτια. «Παντρεύτηκα εκεί», λέει. «Το λιμανάκι χρησίμευε στην κοινότητα ως παρεκκλήσι για πάνω από 12 χρόνια».
Μαζί με την υπόλοιπη πόλη που ισοπεδώνεται για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πρέπει να κατεδαφιστεί και το σπίτι του Λουίζ, το οποίο στεγάζει τη σύζυγό, την κόρη, την πεθερά, τον αδερφό και την αδερφή του.
Ο Λουίζ ζει στην Villa Autodromo, μία από τις εκατοντάδες φτωχές γειτονιές της βραζιλιάνικης πόλης, οι οποίες είναι διάσπαρτες στους καταπράσινους λόφους της Maravilhosa Cidade. Οι εκσκαφείς έχουν ήδη ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του, αφήνοντας ερείπια στην κοινότητα. Σύμφωνα με μελέτη, περίπου 4.120 οικογένειες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.
Ο 53χρονος άνδρας μαζί με δεκάδες άλλους κατοίκους, όμως, αντιστέκονται, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια, φέρνοντας την εξαθλιωμένη Villa Autodromo σε αντιπαράθεση με την πόλη.
Οι διοργανωτές, άραγε, θα διώξουν τους τελευταίους της φαβέλας, πηγαίνοντας κόντρα στο ολυμπιακό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας;
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα, για να καταστρέψουν τη ζωή μας», λέει ο Λουίζ.
Η Villa Autodromo ξεκίνησε ως ψαροχώρι κατά μήκος της λιμνοθάλασσας Jacarepaguá το 1967 και κατέχει προνομιακή θέση σε μια αναπτυσσόμενη αριστοκρατική συνοικία. Οι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι πως μετά τους Αγώνες, στην περιοχή θα κατασκευαστούν σπίτια πολυτελείας με εκπληκτική θέα.
Αυτή τη στιγμή, όμως, υπάρχουν ερείπια. Λάστιχα, ντουλάπες, κουρέλια ανάμεσα σε σκόνη και σκυρόδεμα.
Η κυβέρνηση προσφέρει στους κατοίκους είτε αποζημίωση σε μετρητά είτε μετεγκατάσταση χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση. Από την «εκκαθάριση» που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, από τις 700 οικογένειες έχουν μένει μόνο οι 40, οι οποίες δεν επέλεξαν κάτι από τα παραπάνω.
«Οταν φτάσαμε εδώ δεν είχαμε τίποτα», τονίζει ένας άλλος κάτοικος που έχει ζήσει στη φαβέλα για 20 χρόνια. «Εχουμε αναπτύξει αυτή τη γη. Αυτό το σπίτι είναι τα πάντα για μένα.
Ενώ οι συμμορίες ναρκωτικών εξακολουθούν να ελέγχουν πολλές φαβέλες, οι κάτοικοι της Villa Autodromo εξασφαλίζουν την ασφάλεια της κοινότητάς τους», προσθέτει.
Η Σάντρα ντε Σόουζα από τη δική της πλευρά, εκφράζοντας την αγανάκτησή της υποστηρίζει πως τα χρήματα, που τους προσφέρει η κυβέρνηση προέρχονται από παράνομες συναλλαγές και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να τα ξεπλύνει.
Επάνω σε ακόμα όρθιους τοίχους, ερείπια, κάτοικοι και μη, όσοι είναι κατά της πολιτικής «διωγμού» μέσω γκράφιτι δείχνουν την αντίθεσή τους.
«Δεν είμαστε ανόητοι! Ξέρουμε ποιος είναι μαζί μας και ποιος με τα χρήματα», «Οι Αγώνες έρχονται, η δικαιοσύνη γίνεται βρώμικη», είναι μερικά από τα συνθήματα που είναι γραμμένα στους τοίχους.
Ο Ντέλμο ντε Ολιβέιρα, είναι ένας ακόμη κάτοικος, που δεν ενδιαφέρεται για καμία προσφορά. Δεδομένου ότι τα έργα των Ολυμπιακών θίγουν την αξιοπρέπεια του, αφήνει τα χρήματα, πιάνει το σφυρί και χτίζει επιπλέον όροφο στο σπίτι του.
«Αν φύγω τώρα πώς θα ζήσω;», αναρωτιέται και συνεχίζει: «Δεν έχω καμία άλλη επιλογή».
«Δεν προσπαθούν να αγοράσουν το σπίτι μου. Προσπαθούν να αγοράσουν την αξιοπρέπειά μου», τονίζει.