Το 2014 ήταν η πλέον εντυπωσιακή χρονιά για το ηλιακό μας σύστημα.
Καταφέραμε να προσγειωθούμε σε ένα πλανήτη, νέοι αστροναύτες βρίσκονται ήδη στο διάστημα, την στιγμή που είναι προγραμματισμένες μία σειρά από καινούργιες αποστολές.
Ποιο είναι το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος στην Ευρώπη; Θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, πρώτα όμως μερικές νέες πληροφορίες για σύμπαν.
1. Το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA, μόλις ενεργοποιήθηκε μετά από την χειμερία νάρκη στην οποία βρισκόταν. Είναι έτοιμο να γίνει ο πρώτος ανιχνευτής που έχει επισκεφθεί τον πλανήτη Πλούτωνα. Θα φτάσει τον Ιούλιο του 2015.
2. Η αποστολή του Ιαπωνικού Hayabusa-2 προσγειώθηκε σε έναν αστεροειδή. Θα φέρει πίσω στην Γη δείγματα του αστεροειδούς ενώ θα συνοδεύεται από ανιχνευτές εδάφους και ένα γερμανικής κατασκευής ρομπότ.
3. Το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Southern Observatory επιβεβαίωσε την χρηματοδότηση με ένα δις ευρώ για European Extremely Large Telescope, στην Χιλή.
Source: ESO
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες θα έχουν αντίκτυπο σε όσα συμβαίνουν στο διαστημικό τομέα, τα επόμενα 10, 20, 30, η και 50 χρόνια, οπότε πάμε να δούμε τις τελευταίες εξελίξεις.
Το διάστημα προκαλεί σε όλους δέος. Αυτές οι εικόνες της γης που κατέγραψε ο Γερμανός αστροναύτης Alexander Gerst, μας μεταφέρουν μία εικόνα του πλανήτη, που κόβει την ανάσα.
“Αυτό που έκανε ο Alexander Gerst μου άρεσε πολύ. Μας μετέφερε με ένα πολύ εντυπωσιακό τρόπο την εικόνα της Γης από το διάστημα.
Αυτό μάγεψε πολλούς νέους και όπως καταλαβαίνεται έχει μεγάλο αντίκτυπο στο ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι άνθρωποι σε ότι έχει να κάνει με την έρευνα του διαστήματος,” δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Μπριζίτε Ζίπριες.
Το διάστημα όμως μπορεί να έχει και μία ανθρώπινη διάσταση. Όταν το Φίλαι προσεδαφίστηκε στον κομήτη, όλοι νιώσαμε την συγκίνηση.
Η έρευνα του διαστήματος σχετίζεται άμεσα με την πολιτική και τις χρηματοδοτήσεις.
Επιστρέφουμε στην Γη και στο Λουξεμβούργο, που προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα.
Οι μέρες είναι γιορτινές, οι συζητήσεις όμως των 20 υπουργών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για τις νέες αποστολές και την χρηματοδότηση τους, δεν σταματούν.
Οι σημαντικότερες διαβουλεύσεις γίνονται πάντα πριν από τις επίσημες συναντήσεις. Εκεί καθορίστηκε και το ποσό των 3.3 δισεκατομμυρίων ετησίως, για την Ευρωπαική Υπηρεσία διαστήματος.
Στο Λουξεμβούργο απλά καθορίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέριες.
Η επιτυχία αυτών των συναντήσεων έγκειται σύμφωνα με τον υπουργό της Μ. Βρετανίας, που έχει αναλάβει τα θέματα του διαστήματος, στο να συναντηθεί κανείς με τα κατάλληλα πρόσωπα.
“Τα όσα διακυβεύονται είναι πολλά και σε αυτό έχει μεγάλη σημασία η προσωπική επαφή με ανθρώπους που διαμορφώνουν τις αποφάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων,” υποστήριξε ο Γκρεκ Κλαρκ, ο Βρετανός υπουργός με χαρτοφυλάκιο τα θέματα του διαστήματος.
Το μεγαλύτερο κομμάτι των συζητήσεων είχε να κάνει με τους νέους πυραύλους.
Ο πολυσυζητημένος Ariane 5 θεωρείται πλέον πολυδάπανος και χάνει συνεχώς έδαφος εν συγκρίσει με το Αμερικανικό αντίπαλον δέος τον Space X.
Η απάντηση της ESA είναι ένας ολοκαίνουργιος Ariane 6, o οποίος χρηματοδοτήθηκε με 3 δις ευρώ.
Θα υπάρχουν δύο εκδοχές του Ariane 6 με δύο ή τέσσερις ενισχυτές και με κόστος αποστολής που θα κυμαίνεται από 70 μέχρι 115 εκατομμύρια ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα 160 εκ που χρειαζόταν ο Ariane 5.
Ποιά είναι η προτεραιότητα μας τώρα; Ο Άρης είναι η κορυφαία προτεραιότητα.
Η αποστολή ExoMars, υπό την καθοδήγηση της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, εγκαινιάζει την λειτουργία ενός μικρού ανιχνευτή και την προσγείωση του το 2018.
Στο Λουξεμβούργο, η Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος, δέσμευσε 160 εκ ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να ερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στο Άρη.
Το μέλλον της ανθρώπινης παρουσίας στο διάστημα δεν είναι ξεκάθαρο. Η Ευρώπη στέλνει δύο νέους αστροναύτες την επόμενη χρονιά, αλλά ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν θα νομιμοποιείται πλέον να παίρνει αποφάσεις εάν μέχρι το 2020, δεν εξασφαλίσει οικονομική στήριξη.
Ενώ οι αστροναύτες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση, πολλοί επιστήμονες στην Ευρώπη δείχνουν να προτιμούν αποστολές όπως της Ροζέτα.
Οι αποστολές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος είναι κάτι που απασχολεί όλα τα μέλη.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις επιλέγουν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα καθώς το βλέπουν σαν επένδυση. Όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά και υπηρεσίες που τις θεωρούμε θεμελιώδεις, όπως η δορυφορική τηλεόραση και η παρατήρηση της Γης.
Η απόφαση πως θα χρηματοδοτηθεί και θα διαχειριστεί η Ευρώπη το διάστημα, βασίζονται σε σκληρά οικονομικά δεδομένα.
Τον επόμενο μήνα στο Space θα συναντήσουμε επιστήμονες που θα απαντήσουν στο ερώτημα τι είναι η μαύρη ενέργεια.
ΠΗΓΗ: euronews.com