ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα δεσμεύεται από συμφωνίες ανεξαρτήτως εκλογών»

Συνέντευξη του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, με αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

«Η γραμμή του Βερολίνου δεν αλλάζει. Είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, αλλά πρέπει να τύχουν σεβασμού οι υποχρεώσεις», τιτλοφορεί τη συνέντευξη η εφημερίδα του Τορίνο.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγής γραμμής από τη γερμανική κυβέρνηση. Είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα. Υπάρχουν συμφωνίες και συμβόλαια με την Ελλάδα τα οποία μας δεσμεύουν. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία δεσμεύεται από συμφωνίες ανεξαρτήτως των εκλογών και των σκέψεων για σχηματισμό κυβέρνησης», τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD.

«Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, πρώτα απ’ όλα, όσα ήδη έχουν κάνει οι Έλληνες. Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των Ελλήνων και να απομακρύνουμε τον φόβο τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις», προσθέτει ο Ροτ, ο οποίος θεωρεί, παράλληλα, ότι πρέπει να μειωθεί η ιδιαίτερα υψηλή ανεργία των νέων στην Ελλάδα και τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία είναι έτοιμες να προσφέρουν τη στήριξή τους στη μάχη αυτή».

Ο Γερμανός πολιτικός, σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, προσθέτει: «Αυτό που έχει σημασία είναι η αξιοπιστία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Μπορώ μόνο να πω “εύγε” για όλα όσα έχουν ήδη γίνει».

Σε σχέση με την ανάπτυξη διαλόγου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μίκαελ Ροτ υπογραμμίζει:

«Κανείς δεν αποκλείει τον Αλέξη Τσίπρα. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί μαζί του και ήμουν παρών σε συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ. Δεν αποφασίζουμε εμείς ποιος θα γίνει πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Είναι κάτι που αποφασίζουν μόνο οι Έλληνες. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή ατζέντα απαιτεί ισορροπία ανάμεσα σε δημοσιονομική εξυγίανση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ επενδύσεων που να στηρίζουν την απασχόληση».

Σε παρατήρηση, τέλος, της Λα Στάμπα, ότι λίγοι στη Γερμανία ακολουθούν τη συμβουλή του για «μη ανάμειξη», ο υφυπουργός Εξωτερικών απαντά:

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τους Έλληνες. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχουν κάνει και τις σεβόμαστε. Ξέρουμε καλά ότι για πολλούς πολίτες αυτές σήμαιναν θυσίες και καταβολή προσπάθειας. Αλλά, οι μεταρρυθμίσεις και οι θυσίες, θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, εργασία και κοινωνικές εγγυήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε, επίσης, ότι στις Συνθήκες δεν προβλέπεται έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ. Στη Γερμανία δεν σημειώθηκε αλλαγή πορείας και δεν πρέπει να μετατρέψουμε αυτή την υπόθεση σε προφητεία που μπορεί να αυτοεκπληρωθεί».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact