ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Αθήνα θα αναζητήσει συμβιβασμό με τους εταίρους»

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό για το χρέος με τους ευρωπαίους εταίρους, που συμφέρει εν τέλει και τις δύο πλευρές, εκτιμούν οι περισσότεροι γερμανοί οικονομολόγοι.

Με ψυχραιμία αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές, προφανώς διότι κάθε άλλο αποτέλεσμα θα αποτελούσε έκπληξη. Παρά τις ριζοσπαστικές προεκλογικές εξαγγελίες η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει, όπως όλα δείχνουν, τον συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους, ίσως και επειδή λείπουν από τα κρατικά ταμεία οι πόροι για την εφαρμογή των πρώτων κοινωνικών προγραμμάτων που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η Deutsche Welle.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Γιόργκ Κρέμερ δήλωσε σχετικά στη Deutsche Welle: «Η χρηματοδότηση των πρώτων κοινωνικών προγραμμάτων θα είναι δύσκολη. Στο προοίμιο των εκλογών αρκετοί Έλληνες δεν πλήρωσαν φόρους και έτσι τα έσοδα του δημοσίου, σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ήταν τον Ιανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα απ΄ ό,τι αναμενόταν».

Χωρίς φρέσκο χρήμα στα ταμεία το ελληνικό δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει πιστώσεις και τόκους γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να εξυπηρετηθεί το χρέος με 3,5 δισ. τον Ιούλιο και περίπου 3 δισ. τον Αύγουστο.

Πιθανή μια επιμήκυνση και μείωση τόκων

Σχεδόν όλοι οι ειδικοί στην Γερμανία εκτιμούν πάντως ότι ελληνική κυβέρνηση και πιστωτές θα συμφωνήσουν μετά από διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Διότι ένα «Grexit» θα οδηγούσε το πιθανότερο σε πτώχευση του ελληνικού δημοσίου και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Επιπτώσεις θα υπήρχαν ωστόσο και για τους πιστωτές, εκτιμά ο οικονομολόγος Γιόργκ Κρέμερ: «Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να διαγραφούν όλες οι πιστώσεις, περίπου 250 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα. Στη Γερμανία η Αγκελα Μέρκελ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους ψηφοφόρους της, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχυόταν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Και οι διεθνείς πιστωτές δεν επιθυμούν τέτοιου είδους εξελίξεις».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank θεωρεί ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να έχει τη μορφή επιμήκυνσης της αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων. Όμοια άποψη έχει και ο γερμανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Τόμας Στράουμπχαρ, ο οποίος τονίζει ότι μόνο με λιτότητα και περικοπές η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση: «Κύριο χαρακτηριστικό στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι από την μια η λιτότητα, από την άλλη όμως η ανάπτυξη. Μόνο με ένα συνδυασμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μπορούμε να φθάσουμε μακροπρόθεσμα σε μια λύση».

Δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα και το χάρτη τη Ελλάδας στη σελίδα των εκλογών του newsbeast.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact